U trendu

Kit beluga zaglavio se u reci Seni daleko od svog staništa

PARIZ – Napori da se nahrani veoma mršavi kit beluga, koji je zalutao u reku Senu u Francuskoj zasad nisu urodili plodom, pa stručnjaci sada pokušavaju da izvuku životinju iz rečne ustave u kojoj se zaglavila, rekli su danas ekolozi.

Grupa za očuvanje mora „Si šephard Frans“ upozorila je da beluga ne bi trebalo da ostane predugo u toploj, stajaćoj vodi, prenosi AP.

Navodi se da stručnjaci od petka pokušavaju da nahrane belugu mrtvim haringama i živim pastrmkama, ali bezuspešno, pa se plaše da bi mogla i da umre od gladi.

Oni dodaju da se preko noći kit „protrljao o zid ustave i oslobodio mrlja koje su se pojavile na njegovim leđima, a možda su mu u tome i antibiotici pomogli“.

Lokalne vlasti saopštile su da su veterinari dali kitu vitamine da bi stimulisali njegov apetit.

Navodi se da je izgubljena beluga prvi put viđena ranije ove nedelje u francuskoj reci, daleko od njenog arktičkog staništa.

Snimci dronom koje su uradile francuske vatrogasne službe pokazuju kako kit lagano „vijuga“ u delu svetlozelenih voda reke između Pariza i normandijskog grada Ruana, mnogo desetina kilometara daleko od mora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar