U trendu

Književni konkurs „Novica Tadić“ za mlade pesnike

BEOGRAD – Na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka raspisao je javni poziv za Književni konkurs „Novica Tadić“ za mlade pesnike, saopšteno je iz Zavoda.

Konkurs je prvi put raspisan 2018. godine. u znak sećanja na pesnika Novicu Tadića, čiji je opus obeležio srpsku poeziju na razmeđi 20. i 21. veka i čiji autorski status prevladava sve poetičke i druge podele na aktuelnoj književnoj sceni, a u cilju podsticanja stvaralaštva mladih pesnika na srpskom jeziku.

Pravo učešća na konkursu imaju svi pesnici koji u trenutku raspisivanja konkursa nisu navršili više od 35 godina i koji pišu na srpskom jeziku, bez obzira u kojoj državi žive.

Neobjavljene rukopise pesničkih zbirki, obima do pet tabaka (80 stranica), autori treba da dostave isključivo poštom, u pet štampanih primeraka, na adresu: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4, 11 000 Beograd sa naznakom: Konkurs „Novica Tadić“.

Radovi se potpisuju šifrom, na prvoj strani rukopisa iznad naslova. Uz rukopise u posebnom zatvorenom kovertu treba dostaviti rešenje šifre, sa sledećim podacima: šifra, ime i prezime, adresa, broj telefona, elektronska adresa i godina rođenja.

Petočlana komisija će pregledati sve prispele radove i izabrati najviše tri rukopisa, a rezultati konkursa će biti objavljeni najkasnije do 17. jula 2021. godine, dana rođenja Novice Tadića.

Dobitnici će biti nagrađeni plaketom sa likom Novice Tadića, objavljivanjem nagrađenih rukopisa u okviru edicije „Prisustva“, nazvanoj po prvoj pesničkoj zbirci Novice Tadića, pokrenutoj u okviru izdavačke delatnosti Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kao i novčanim iznosom od ukupno 100.000 dinara, koji će biti isplaćen u vidu autorskog honorara za objavljenu zbirku.

Rok za slanje rukopisa je 27. april 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar