U trendu

„Kolekcija kao ogledalo“ od 23. decembra u Galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ upravnice ove institucije dr Tijane Palkovljević Bugarski biće otvorena 23. decembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Postavka obuhvata 86 umetničkih dela (75 slika, sedam skulptura i četiri grafike) i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. do sredine 20. veka.

Po rečima organizatora, kroz dela 50 autora predstavljen je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmu 20. veka, usled odlaska srpskih umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka.

„Izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera“, navode organizatori.

Uz najpoznatije i najreprezentativnije umetnike poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde, izložena su i dela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Kako je najavljeno, tokom trajanja izložbe posetioce očekuju i stručna tumačenja i predavanja.

Realizaciju izložbe i pratećeg kataloga omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Gradski sekretarijat za kulturu, a biće otvorena do 20. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.