U trendu

Komemoracija piscu Đoki Stojičić, sahranjen u Aleji

BEOGRAD – Komemoracija nedavno preminulom književniku i bivšem ministru kulture Đoku Stojičiću (1936-2021) danas je održana u Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije (UKS) u Beogradu, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Poznati pisac je preminuo u Beogradu 2. decembra u 86. godini nakon kraće bolesti.

Reditelj Živorad Žika Ajdačić, ispred Kulturno prosvetne zajednice Srbije (KPZS), rekao je da je bio prijatelj sa Stojičićem punih 50 godina, i za to vreme su učestvovali na mnogim kulturnim manifestacijama Srbije i bivše Jugoslavije.

Posebno je istakao njegovo angažovanje u radu KPZS i drugim organizacijama i ustanovama kulture naše zemlje, ali je takođe bio član organizacionog odbora Dragačevskog sabora trubača u Guči, Vukovog sabora, manifestacije “Đurini dani” u Srpskoj Crnji, član žirija “Zlatni vitez” u tadašnjem ŠSR-u, današnjoj Rusiji.

Vidak M. Maslovarić, član Upravnog odbora UKS, urednik tribine “Francuska 7”, pročitao je pesmu pokojnog autora “Lastavičije gnezdo na vrhu Hilandara” iz istoimene zbirke poezije.

Izrazio je saučešće porodici, rođacima i prijateljima pisca Stojičića, u ime predsednika UKS Milovana Vitezovića.

„Bio je autor širokog stvaralačkog raspona, ne samo u domenu književnosti, već i u diplomatiji i svim drugim oblastima gde je uvek davao najbolji deo sebe“, istakao je Maslovarić.

Pisac Milivoje Pavlović je napomenuo da je teško danas govoriti o kolegi Stojičiću u prošlom vremenu.

„Na kraju njegovog ovozemaljskog puta, srećom ima se šta reći o onome šta je za života uradio i na taj način nam produžava sećanje na njega”, rekao je Pavlović.

On je podvukao da je preminuli pisac stalno ponavljao da su uzori srpskog naroda naučnici Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, ili književnici i dragulji kulturne baštine – Ivo Andrić, Petar Petrović Njegoš ili Vuk Stefanović Karadžić.

Podsetio je da nije slučajno da njegova knjiga tekstova o kulturi od 500 stranica nosi naslov „Tačka oslonca“, jer je za Stojičića upravo kultura bila naša – tačka oslonca.

T akođe, Pavlović se osvrnuo na knjigu “Sjaj razgovora” iz dva toma, u kojoj je Stojičić objavio više od 10 000 narodnih izreka, nastalih na istom izvorištu gde i narodne poslovice, pesme i priče.

Stojičić je ostavio za sobom 17 zbirki poezije, sedam knjiga izbora poezije, šest knjiga studija, eseja, članaka i polemika, tri putopisa, dve knjige proze i dve drame.

Pesme su mu prevođene na 20 stranih jezika i odabrane u 66 jugoslovenskih i srpskih i 16 stranih antologija i zbornika.

Osim što je bio važan kulturni poslenik, i ministar kulture (1993-1994), bio je i ambasador Srbije u Češkoj (1994. – 2001.).

Stojičić je bio direktor Republičkog zavoda za međunarodnu naučnu, prosvetnu i tehničku saradnju, glavni i odgovorni urednik nedeljnika “NIN” i urednik Opšteobrazovnog programa TV Beograd.

Dobitnik je velikog broja književnih nagrada i priznanja: „Vukova nagrada“, „Zlatna značka“ KPZS, „Zlatni prsten“, „Rade Drainac“, „Masarikova nagrada“, „Rudolf Drugi“, „Franc Kafka“, „Iskia“ – italijanski oskar kulture, „Zlatni beočug“, „Milan Rakić“, Ruska medalja zahvalnosti, i druge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.