U trendu

Koncert Bogradske filharmonije u znaku Tokija

BEOGRAD – Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija za 28. oktobar pripremaju ekstravagantan repertoar koji će muzikom publiku iz Kolarčeve zadužbine „odvesti“ u Tokio, a violinistkinja Tijana Milošević, biće u ulozi solistkinje u kompoziciji „Proleće u Japanu“ Aleksandra Sedlara, najavili su iz Filharmonije.

Koncert će takođe obeležiti srpske premijere kompozicija Torua Takemicua, najpoznatijeg japanskog autora izvan granica svoje zemlje.
Ljubitelji Japana imaće utisak da su otputovali u Zemlju izalazćeg sunca jer je Tokio tema predstojećeg filharmonijskog koncerta iz sezone pod nazivom Na dobrom putu”, koja je inspirisana putovanjima i svetskim metropolama. Već i sami naslovi “Kako je spor vetar” i „Prema moru“ upućuju na atmosferu istoka koju dočaravaju kompozicije Torua Takemicua.

Gotovo samouki kompozitor na poseban način predstavlja svoje nasleđe smatrajući da se slušanje njegove muzike može uporediti sa šetnjom kroz baštu uz doživalj promene svetla i oblika.
Tijana Milošević nastupa kao solista u delu „Proleće“ u Japanu Aleksandra Sedlara, nastalom kao porudžbina Nemanje Radulovića i ansambla Devil’s Trills (Đavolji triler) koji su ga i premijerno izveli i snimili za izdavačku kuću Deča.

Kompozicija portretiše veliki zemljotres i cunami koji se desio u martu 2011. godine i donosi atmosferski dijapazon zvukova od popularne muzike do sugerisanja agonije ovog tragičnog događaja.

„Veliko mi je zadovoljstvo što ću nastupati pred svojim orkestrom kao solista i to u kompoziciji mog divnog prijatelja i veoma talentovanog kompozitora Aleksandra Sedlara. ‘Proleće u Japanu’ mi je još tada, kada ga je Nemanja snimio budući da mu je i posvećeno, zapalo za uho zbog dubljeg konteksta. Imajući u vidu tragediju koja se tada dogodila, fascinirao me odnos tih ljudi prema svojoj zemlji kao odraz celokupne kulture. Drago mi je što ću posle Nemanje i ja svirati ovo delo, jer je važno da dela žive paralelno sa njihovim autorima koji treba da su prepoznati, svirani i doživljeni za vreme svojih života“, kaže Tijana Milošević, koncertmajstor Beogradske filharmonije
Debisijeva simfonijska poema „More“ zatvara koncert uz jasnu inspiraciju Japanom, što je autor nedvosmisleno potvrdio i izborom fotografije drvoreza japanskog vizuelnog umetnika Hokusaja za naslovnu stranu svoje partiture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.