U trendu

Koncert pijanistkinje Valentine Lisice 1. marta u Kolarcu

BEOGRAD – Ukrajinska pijanistkinja Valentina Lisica nastupiće 1. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u okviru ciklusa koncerata „Steinway & Sons“ sezone 2021/22, saopštili su danas organizatori događaja.

Repertoar koncerta čine „Preludijum“ i „Sonata br.2“ kompozitora Sergeja Rahmanjinova, „Poloneza – Fantazija“, „Skerco br. 2 i 3“, „Andante Spianato“, „Veliki briljantni valcer“ i „Herojska poloneza“ Frederika Šopena, kao i „Slavenski marš“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Lisica je „Jutjub senzacija klasične muzike“: postala je poznata objavljivanjem snimaka svojih izvođenja na ovoj platformi.

Rođena je Kijevu (Ukrajina) i klavir je počela da uči sa 3 godine, dok je sa 4 već imala svoj prvi nastup.

Školu za talente i Konzervatorijum je završila u rodnom Kijevu, a master studije u Americi, gde je 1991. godine, zajedno sa svojim suprugom Aleksejem Kuznetsovim, osvojila zlatnu medalju na takmičenju klavirskih dua.

Rojal Albert Hol je tada, po prvi put u istoriji, otvorio svoja vrata za Lisicin debi u Londonu (19. juna 2012. godine), pred više od 5000 ljudi.

U poslednjih 10 godina, Lisica je nastupala u svim vodećim koncertnim dvoranama sveta i sa najboljim orkestrima Evrope, Amerike i Azije, a njen orkestarski repertoar obuhvata više od 40 koncerata.

Osim toga, ova pijanistkinja gaji veliki afinitet prema Rahmanjinovu i nosi titulu „Kraljice Rahmanjinova.“

Cilj ciklusa „Steinway & Sons“, koji organizuju Kolarac i „Piano lend“, jeste da publici predstave eminentna imena svetskog pijanizma i promovišu „Steinway & Sons“ instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Neki od pijanista koji su nastupili u okviru ovog ciklusa du Andrej Korobeinikov, Fazil Saj i Beri Daglas.

Sledeći koncert održaće Dimitri Aleksejev (8. aprila), a repertoar čine dela Johanesa Bramsa i Roberta Šumana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.