U trendu

Koncert posvećen Leonardu Koenu 20. avgusta u Beogradu

BEOGRAD – Koncert pod nazivom „Veče sa Koenom“ hrvatskog tandema Maja Posavec – Ivan Kapec, posvećeno čuvenom kanadskom muzičaru Leonardu Koenu, biće održan 20. avgusta u Dorćol Platz-u u Beogradu.

Gotovo pet godina od prve izvedbe programa, hrvatski umetnici Maja Posavec i Ivan Kapec premijerno dolaze u prestonicu Srbije sa navedenim muzičkim projektom.

U pitanju je svojevrsni omaž, posveta ovom nikad prežaljenom kanadskom „umetniku ljubavi i smrti“, Leonardu Koenu (1934-2016), a Maja i Ivan izdali su 2019. istoimeni album – „Veče sa Koenom“.

Koncept je stekao izuzetnu popularnost i izvan Hrvatske, tako da su osim više koncerata u Zagrebu, bili rasprodati i oni u Sarajevu i Mostaru (BiH).

Program „Veče sa Koenom“ više je interpretacija nego uobičajeni koncert, u velikoj meri inspirisan albumom “Famous Blue Raincoat” od Dženifer Varns, koja je 1987. godine na svoj specifičan način obradila Koeonove pesme, a 70-ih i 80-ih mu je bila prateći vokal na koncertima.

Maja Posavec i Ivan Kapec će interpretirati i sve druge Leonardove neprolazne antologijske hitove, a posebnu notu daju Majini recitali Koeonovih pesama na hrvatskom.

Koen je bio veliki pesnik pre nego što će postati legendarni muzičar, tako da je svoju poeziju predstavio kroz muziku, akorde, kompozicije, svoju neobičnu boju glasa.

„Na tim večerima osim što pevam, ja i govorim Koenovu poeziju. Početna zamisao je bila da to bude meditativno veče poezije. Kada smo počeli sa probama, znali smo da ne želimo samo odsvirati Koena i polazili smo uvek od teksta te tražili našu ličnu autorsku interpretaciju“, objasnila je Maja Posavec koncept njihovog koncerta.

„Oboma je to išlo dosta spontano, jer smo zaljubljenici u poeziju i Koen nam je davao puno prilika da se izrazimo. Ono što nismo mogli očekivati i što smo se malo i bojali, jeste reakcija publike. Ali, ona je odgovorila otvorenim stavom prema našim interpretacijama, pratila nas je u tišini i stvaralo se polje poverenja u kojem smo mogli izmenjivati svoje tuge, boli, strasti i veselja, sve preko omiljenog Koena“, izjavila je Posavec.

Leonard Koen je gostovao u Beogradskoj Areni na nezaboravnom koncertu 2. septembra 2009. godine, koji je trajao puna tri sata bez pauze.

Kako se kanadskom muzičaru toliko dopalo u Srbiji, kasnije su krenuli pregovori da ponovo gostuje u Areni, ali na žalost iznenadna smrt ga je u tome sprečila.

Koen je bio istaknut i kao književnik, tako da je beogradska izdavačka kuća „Geopoetika“ objavila njegove romane ili zbirke proze – „Divni gubitnici“, „Plamen“, „Omiljena igra“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.