U trendu

Koncerti “Kulturnog elementa” onlajn od sutra do 15. januara

BEOGRAD – Nezavisna umetnička organizacija Kulturni element iz Beograda koja se bavi promocijom kulture i mladih umetnika i dokumentovanjem kulturnog nasleđa, pred Novu godinu snimila je koncerte u Muzeju grada Beograda, koji će emitovati od sutra do 15. januara na svom YouTube kanalu.
Prvi na programu je sutra uveče od 20 sati projekat “Portret Andrić” kao deo tradicionalnog nasleđa posvećenog nobelovcu Ivi Andriću, koji se odvija u njegovom spomen-muzeju, na Andrićevom vencu 8, gde se čuva zaostavština velikog pisca.
U projektu učestvuje kvintet Elebać koji čine: Vladimir Stanišić – klarinet, Ivan Nešić – violina, Vojin Aleksić – violina, Nemanja Adamović – viola i Tamara Ranković – violončelo.
Uključen je i mladi glumac Ilija Blagojević, student Fakulteta savremenih umetnosti koji čita pripovetke iz zbirke ”Knjiga, kula, deca”.

Režiju i koncept potpisuje Tadija Miletić, osnivač “Kulturnog elementa”.

Za 11. januar zakazana je projekcija autorskog koncerta Ane Krstajić i Juga Markovića u Muzeju grada Beograda.
Ovi mladi i veoma uspešni srpski kompozitori grade svoje karijere u Srbiji i inostranstvu, i imaju iza sebe značajan stvaralački opus.
Njihov zajednički koncert osmišljen je kao komunikacija pokreta i zvuka, i tako su se na sceni uz muzičare Jasminu Raković (klavir) i Anu Krstajić (klavir) našli i igrači: Mila Stijak, Katarina Bućić, Branko Mitrović i Jakša Filipovac.
Za Srpsku Novu godinu 13. januara biće emitovani performansi “Lazarice” i “Ženidba kraljevića Marka”, dok je 15. januara na repertoaru “Pirotska bajka”.
Taj ciklus od tri performansa inspirisan je bogatom nacionalnom tradicijom i stalnom muzejskom postavkom.
U projektu su učestvovali studenti Fakulteta savremenih umetnosti: Teodora Gačić, Teodora Bićanin, Marija Marković, Sara Bojić, Bojana Štrbac, Nina Zečević, Milena Golijaš, Dragana Stojanović i Željko Krstić.

Takođe i članovi kompanije Baleta mladih: Polikseni Kurtanović, Lana Migrić, Olja Aleksić, Sofija Grbić i Lazar Tirić. Režiju potpisuje takođe osnivač – Tadija Miletić.
Muzičku sezonu, koja se već šestu godinu zaredom održava u Muzeju grada Beograda, podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.