Konkurs Austrijskog kulturnog foruma za vizuelne umetnike

BEOGRAD, 15. decembra (Tanjuzg) – Austrijski kulturni forum raspisao je konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na novoj onlajn platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz ove dve zemlje, saopštili su organizatori.

Konkursom se upućuje poziv umetnicima da dostave radove u digitalnom obliku koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge“.

Konkurs je otvoren do 31. januara 2021, a za umetnike/umetnice čiji radovi budu odabrani predviđen je i honorar.

Naslov „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ poziva umetnike/ce da predlože radove fokus je na umetničkim radovima koji promišljaju postojanje i mogućnosti promene tih koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos “ ili upravo usled “ bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija.

Poseban tematski klišea i predrasuda.

Naslov takođe sugeriše da i sami umetnički radovi tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano i opšte poznato, te da sugerišu nešto drugo u odnosu na ono što se na prvi pogled čini.

Nova onlajn platorma Austrijskog kulturnog foruma nastaje imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije.

Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadršaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije pristiglih na konkurs koji se za ovu priliku raspisuje.

Javno pokretanje onlajn platforme „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ planirano je za mart 2021. godine, kada se obeležava 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd kao i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

Konkurs je otvoren do 31. januara 2021. u 23.59 po srednjeevropskom vremenu.

Odluku o izboru radova donosi šestočlani žiri u sastavu: dr um. Aleksandra Jovanić, docent Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu; mr Dejan Kaluđerovic, umetnik, suosnivač organizacije za umetnost i kulturu Verein K iz Beča; Miroslav Karić, kustos, Muzej savremene umetnosti, Beograd; dr Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; mr Mirjana Boba Stojadinović, umetnica; mr Jelena Glišić, Austrijski kulturni forum Beograd.

Svaki umetnik čiji rad bude odabran dobiće honorar u iznosu od 600 evra.

Projekat se realizuje u saradnji sa lokalnim partnerom, Udruženjem KomunikArt iz Pančeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.