Kosta Gavras stigao u Beograd: Jedva čekam reakciju publike

BEOGRAD – Gost ovogodišnjeg Festa, kultni grčki reditelj Kosta Gavras, stigao je u Beograd gde će sutra uveče u Sava centru primiti priznanje „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i predstaviti ostvarenje „Adults in the room“.

Kako je za Tanjug slavni sineasta kazao, srećan je što je stigao u Beograd i što će biti deo tako važnog festivala.

„FEST ima dugu tradiciju i jedva čekam da predstavim svoj film i vidim reakciju vaše publike“, kazao je Gavras.

„Adults in the room“ je prvi film koji je snimio u rodnoj Grčkoj na maternjem jeziku nakon više od 50 godina karijere, a zasnovan je na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Ostvarenje je premijerno prikazano u Veneciji 2019. godine i prikazuje dešavanja u vezi sa velikom finansijskom krizom koja je potresla Grčku 2015. godine.

Gavras nastoji da pojasni kompleksnu situaciju i prikaže pravu akciju koja se odigravala iza zatvorenih vrata, i o kojoj šira javnost ne zna previše.

Kako u opisu filma piše, taj uzbudljivi politički triler može se smatrati klasičnom grčkom tragedijom – njegovi junaci nisu ni dobri ni zli, već vođeni posledicama sopstvenih ideja o tome šta je ispravno učiniti.

Gavras je stekao slavu filmom „Z“ – trilerom o istrazi ubistva levičarskog političara u Grčkoj, koji mu je doneo Oskara za najbolji strani film i Gran pri žirija u Kanu.

Za film „Nestali“ o nestalima za vreme krvavog puča u Čileu, dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario, Bafta nagradu za najbolji scenario i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Film „Muzička kutija“, koji govori o suđenju mađarskom imigrantu u Americi za ratne zločine počinjene za vreme Drugog svetskog rata, doneo mu je Zlatnog medveda u Berlinu.

„Gavrasovu filmografiju odlikuje angažovanost, hvatanje u koštac sa kontroverznim političkim temama, koje su upakovane na uzbudljiv i prijemčiv način, najčešće u žanr političkog trilera. Zakon i pravda, ugnjetavanje, nasilje, desničarski pokreti i režimi – česte su teme njegovih filmova koji su neretko zasnovani na istinitim događajima“, istakli su organizatori 48. Festa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.