U trendu

Kratki igrani film „Cvat“ dobio sredstva na konkursu u Francuskoj

BEOGRAD – Projekat kratkometražnog igranog filma „Cvat“ rediteljke i scenaristkinje Tamare Broćić, dobitnik je glavne nagrade na nedavno održanom konkursu „European Short Pitć 2022/2023“ u Francuskoj, u novčanoj vrednosti od 3.000 evra, saopštila je danas producentska kuća „Luća“ iz Beograda.

Film producentkinje Jovane Jovičić osvojio je navedena sredstva koje dodeljuje region Bretanja u gradu Renu u Francuskoj, a ostvarenje je podržano i na konkursu Filmskog centra Srbije 2022. godine, za Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova.

Na „development grantu“, odnosno razvoju projekata za dobijanje sredstva u Francuskoj, film „Cvat“ je bio u konkurenciji od 12 projekata, gde je osvojio prvo mesto.

Projekat je prethodno osvojio i nagrade – „Lights On“ na radionici u okviru Međunarodnog festivala „ShorTS“ u Italiji, „TaborPRO 2022“ na istoimenom festivalu u Hrvatskoj, „Bašta Pitć 2021“ na Međunarodnom filmskom festivalu „Bašta Fest“ (Bajina Bašta) i nagradu na Pitćing Forumu Međunarodnog festivala „Vox Feminae 2021“ u Zagrebu.

Kratki film „Cvat“ je drama o odrastanju sa elementima fantazije koja prikazuje ranu spoznaju seksualnosti, uz mitologiju.

Radnja filma se odvija 2004. i prati dve devojčice, osmogodišnju Saru i desetogodišnju Vesnu, koje u slabo naseljenom selu provode leto, prepuštene beskonačnoj dokolici i jedna drugoj. Dok se selo sprema za dolazak Ivanjdana, te dve devojčice posmatraju neobične rituale žena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.