U trendu

Krečković: nagradama mi prija iako sam pesnik početnik

BEOGRAD – Mladi pesnik iz Srbije Vladan Krečković ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne nagrade za mlade pesnike „Struge“, koja se dodeljuje za najbolju debitansku knjigu poezije u okviru festivala „Struške večeri poezije“, pod pokroviteljstvom UNESKO-a, a laureat za Tanjug kaže da je pesnik početnik, ali da mu priznanje prija.

Krečković (32) iz Beograda nagradu je osvojio za zbirku „Pariz, Teksas“, a najprestižnija nagrada festivala „Zlatni venac“, koja se dodeljuje svetski poznatom živom pesniku za životno delo, pripala je Kerol En Dafi, jednoj od najznačajnijih savremenih pesnikinja iz Velike Britanije.

Zbirka pesama „Pariz, Teksas“ Vladana Krečkovića njegova je debitantska zbirka koju je u oktobru prošle godine objavila izdavačka kuća PPM Enklava iz Beograda.
Kao što naslov nagoveštava, kao i u kultnom filmu Vima Vendersa, osnovni motiv zbirke su rastanci, razračunavanje lirskog subjekta sa sopstvenom prošlošću, u cilju mogućnosti izgradnje novih međuljudskih odnosa.

Rezultati 60. konkursa festivala „Struške večeri poezije” objavljeni su na ceremoniji u Parizu, koja je održana povodom obeležavanja Svetskog dana poezije i 100-godišnjice rođenja književnika, utemeljivača i jednog od kodifikatora makedonskog književnog jezika Blaže Konenskog.

Krečković napominje da je pesnik početnik ali da mu nagrada izuzetno prija.

„Pesme sam počeo da pošem u okviru prigrama radionica Ognjenke Lakićević i Zvonka Karanovića. Drago mi je što je urednik moje nagrađene zbirke pesama upravo Zvonko Karanović i verujem da ćemo još dugo sarađivati u budućnosti“ kazao je Krečković i dodao da sada piše roman.

„Želim da se okušam u potpuno drugačijem literalnom žanru. Pisanje je moja velika ljubav i potreba i verujem da ću ući u priliku da živim samo od pisanja“ kazao je Krečković.

Dok taj momenta ne dođe Krečković planira da se uz pisanje posveti turističkom projektu.

„Trenutno radim na razvoju kulturne rute koja se zove „Put rismkih careva i dunavska vinska ruta“. Taj projekat u najboljem smislu spaja sadržaje iz kulturnog nasleđa i turizam. Radio sam 8 godina u organizaciji pod imenom „Dunavski centar za kompetenciju koja razvija turizam na celokupnom toku Dunava“ kazao Krečković i istakao da će kultuzrna ruta na kojoj sada radi biti turistička atrakcija nakon pandemije.

Ukoliko budu ispunjeni epidemiološki uslovi, ovogodišnje izdanje festivala „Struške večeri poezije” biće održano između 24. i 30. avgusta, tokom kojeg će pobednicima biti uručene nagrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.