U trendu

Kulturni program danas i u oktobru u Domu omladine Beograda

BEOGRAD – Dom omladine Beograda (DOB) danas ima zanimljiv kulturni program na repertoaru – koncert dua “Đuka i Bojan” u ciklusu “Monday Blues” na Platou Milana Mladenovića, kao i dve tribine.

Osim toga, oktobar mesec donosi još atraktivnih najava, kao što je zatvaranje Koncerata na Zidiću, nastavak festivala Subverzivnog filma Plan B, izložba u toku i nekoliko tribina na aktuelne trendove.

Serijal “Monday Blues” koji postoji od 2017. godine, večeras od 20 sati donosi muzički bluz dvojac – Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas).

Specifično za njih je što njihovi koncerti nisu samo svirke, već imaju i tribinski sadržaj – na tim nastupima o bluzu se priča isto koliko se i svira.

Tokom protekle tri sezone na „Monday Blues“ programima, kao gosti Đukića i Vulina, nastupili su i: Milan Petrović – klavijature, Aleksandra Bjeloš – udaraljke, Ivan Jovanović – usna harmonika…

“Od početka smo se trudili da se prema izabranom bluz repertoaru odnosimo kao prema pesmama koje smo sami napisali, dakle upijamo ih – poistovećujemo se s njima, svesno ili nesvesno ih personalizujemo i tek onda one izlaze iz nas na način kako to radimo”, objašnjava Đukić.

Osim koncerta, večeras su na programu i dve tribine, i prva kreće od 19.00h “Šonin Mekgvajer: fantastika na pokretnoj traci”.

Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” u Tribinskoj sali organizuje ovaj panel o najproduktivnijoj žanrovskoj autorki poslednje decenije, jer Mekgvajerova spada u pisca urbane fantastike, horora, kao i neke neobične mešavine tih žanrova, i uglavnom stvara dugačke serijale.

Ona još crta stripove, svira i snima muziku, o čemu će takođe biti reči na tribini čije su domaćice Jelena Jokanović i Ivana Damnjanović.

“Izolacijski šok” naziv je druge tribine u Holu Velike sale od 21.00, koju vode poznati dvojac filmskih kritičara i dramaturga, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević, tvoraca emisije “Šok koridor”.

Da bi zaokružili tematiku i trilogiju, kojom su se bavili na prethodne dve tribine, dvojac će se danas baviti – izolacijom.

Prvo su obradili filmove na temu virusa, kao i atmosferom neizvesne budućnosti pred apokalipsu, a sada će kroz istoriju kinematografije prikazati inserte iz filmova u kojima se glavni junaci bore ili izdržavaju u ograničenom prostoru.

U oktobru mogu se izdvojiti još dve tribine, a prva je u planu u ponedeljak, 5. oktobra – “WESTWORLD: Putevi i stranputice nekad najboljeg SF-a na TV-u”.

Reč je o istoimenoj popularnoj TV seriji naučne fantastike, kuće HBO, gde će domaćin večeri Miljan David Tanić pokušati da odgovori na pitanje – Gde se nalazimo posle treće i u čekanju četvrte sezone serije?

Osim njega, odgovore na sva pitanja daje i ekipa podkasta “Dopisi iz Diznilenda” i koja je pomno pratila seriju.

Druga tribina 9. oktobra je posvećena domaćem ostvarenju – “Moj jutarnji smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu” iz ciklusa “12 gnevnih filmova”.

Na tribini o ovom generacijskom eksperimentalnom nezavisnom filmu će učestvovati – Marko Đorđević, scenarista, reditelj, montažer, Filip Đurić, glumac, Ivana Vuković, glumica, i Miloš Pušić, producent.

Ovo delo je i apsolutni pobednik Festivala autorskog filma 2019.

Aktuelna je i dalje samostalna izložba Nikole Radosavljevića „Ubistvo sa predumišljajem“ koja problematizuje pitanja uticaja pojedinca na kolektivnu istoriju. Posetioci će moći da pogledaju ovu izložbu do 9. oktobra, autora iz Užica, diplomca i doktora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dobitnika više od 20 različitih nagrada i priznanja, a bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Posle šest prikazanih filmova, nastavlja se Festival Subverzivnog filma – Plan B u naredne dve subote 3.10. i 10. oktobra, projekcijama kratkometražnih naslova.

Prva subota će predstaviti dela – “U kutiji” Mihajla Jevtića, “Školice” Srđana Keče i Kiselo i slatko” Marije Asamović, dok će druge subote na repertoaru biti još dva kratka ostvarenja – “Igra” Jelene Jovčić i “Hotlajn” Dragana S. Nikolića.

Za finale serijala “Koncerti na Zidiću” u petak, 2. oktobra od 20.00h nastupiće austrijski umetnik Peter Zirbs.

Prošle godine otvorio je koncertnu sezonu na Platou Milana Mladenovića predstavljanjem svog prvog solo albuma “What if We Don’t Exist?”, a sada je zatvara Đ setom koji će biti ekskluzivna promocija novog EP projekta “On A Beautiful Day“ (objavljen 28. avgusta).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar