U trendu

Legat Bate Živojinovića povodom 90 godina od rodjenja (FOTO/VIDEO)

Legat Velimira Bate Živojinovića (1933–2016), uz dve prateće izložbe, otvoren je u Jugoslovenskoj kinoteci, u okviru obeležavanja 90 godina od rodjenja legendarnog glumca koji je ostavio dubok trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji.

„Ono što je nama najvažnije, u arhivskom smislu kao filmskom arhivu, jeste otvaranje legata, zatim prateća izložba kao deo legata pod nazivom ’Privatno i radno’. To su digitalne fotografije iz privatnog života i sa snimanja. Ova izložba, na kojoj se sada nalazimo, je multimedijalna izložba pod nazivom ‘Filmska paleta’, koja se bavi najznačajnijim Batinim filmskim ulogama“, rekla je kustos Irina Kondić.

Tim Kinoteke je pre pandemije došao do prvog dela legata, a pre godinu dana i do ostatka predmeta, rekla je Kondić i dodala da se u legatu mogu videti najznačajnije nagrade sa stranih i domaćih filmskih festivala, kao i lične stvari, dokumenti i predmeti.

„Uglavnom je ljudima najinteresantnije da svog omiljenog glumca vide kao običnog čoveka tako što posmatraju njegove naočare za čitanje, kožni novčanik, naliv pero, jaknu koja jako podseća na njegove uloge iz filmova. To je njegova privatna jakna ali često doživimo da nas pitaju iz kojeg je filma jer liči na ‘Valter brani Sarajevo’“, objašnjava Kondić.

Medju izloženim predmetima je i bronzani portret iz 2010. godine rad Dragana Radenovića.

„Na multimedijalnoj izložbi odabrali smo najnagradjivanije Batine uloge i najspecifičnije, da se malo i razlikuju, da ne bude sve isto.“

Multimedijalna izložba „Filmska paleta“ nalazi se u centralnom holu Kinoteke i kroz inserte, tekstove, fotografije i plakate ilustruje neke od Batinih najznačajnijih uloga – u filmovima „Dr“ (1962), „Tri“ (1965), „Neprijatelj“ (1965), „Skupljači perja“ (1967), „Breza“ (1967), „Valter brani Sarajevo“ (1972), „Pas koji je voleo vozove“ (1977), „Tren“ (1978).

„Bata je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji i on zaslužuje da mu se pruži potpuno posebno mesto u ovoj našoj kući filma“, istakla je Kondić.

Legat Bate Živojinovića nalazi se u okviru stalne postavke Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici u centru Beograda.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar