U trendu

Ljubav i beznađe

Beograđanka Ivana Prentović Krivokapić objavljuje književno-teorijske studije, prikaze i prevode sa engleskog u književnim časopisima, a trenutno radi na doktorskoj disertaciji "Karakterizacija ženskih likova u O’Nilovim dramama". Međutim, pored svog naučnog rada, ona se bavi i pisanjem romana, a poslednji koji je napisala, "Strah od kofera", nedavno je objavljen.
Na prvi pogled reklo bi se da se roman bavi temom koja je prisutna u gotovo 99% ako ne i u svih 100% svega što je ikada napisano. U pitanju je naravno – ljubav. Međutim, to što je tema opšta, ne znači i da je način obrade teme uopšten. Naprotiv. Priča je smeštena u kontekst koji je prepoznatljiv domaćim čitaocima. Dvoje umetnika u Beogradu koji je pogođen posledicama rata i atmosferom beznađa bore se da sačuvaju svoje dostojanstvo, dok se ispred njih pojavljuju izbori koji mogu da im omoguće egzistenciju, ali i da ih unize kao ljudska bića. Sredina u kojoj žive im u tome nimalo ne pomaže, to što oni žele da ostanu dosledni sebi, tumači se kao ekscentričnost ili kao sebičluk.
Osnovna tema o kojoj roman govori jeste ljubav, ali je osnovno osećanje koje prožima ovo štivo – beznađe; i to ono koje smo u nekom trenutku svi osetili na svojoj koži na različite načine. Likovi Ivane Prentović Krivokapić su jasni, precizno osenčeni, slojevite ličnosti koje žive u društvu kojim vlada potpuna konfuzija vrednosti. Zaplet je jednostavan, nepretenciozan, drži čitalačku pažnju, a umetnički motivi (u pitanju je ljubav koja se razvija između slikara i balerine) spisateljici služe kao sredstvo da se prikaže želja za slobodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.