U trendu

Luis Gorelik: Otvaranje Bemusa važno na globalnom nivou

BEOGRAD – Beogradske muzičke svečanosti otvoriće proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič nastupom na Kolarcu u pratnji Simfonijskog orkestra RTS kojim će upravljati njen sunarodnik Luis Gorelik, a slavni dirigent za Tanjug kaže da je otvaranje festivala važno na globalnom nivou, kao trijumf muzike nad specijalnim okolnostima.

U programu svečanog otvaranja Bemusa osim Koncerta br. 1 za klavir u Ce-duru Ludviga van Betovena, koji je će svirati Marta Argerič, naći će se izvođenje dela nedavno preminule kompozitorke Isidore Žebeljan „Isceli Isuse rane moje“ uz gostovanje soprana Anete Ilić jednog od najznačajnijih vokalnih umetnika u Srbiji.

Bogata i zanimljiva karijera odvela je Luisa Gorelia kao gostujućeg dirigenta u više svetskih orkestara, uključujući Slovenačku filharmoniju, Slovenački nacionalni operski orkestar, Filharmoniju sa Islanda, Filharmonije u Buenos Ajresu, Montevideu, nacionalne orkestre Venecueli, Argentini, Makedoniji, Čileu, Meksiku, Kubi i Brazilu.

U operskim teatrama dirigovao je opere Rigoleto, Karmen, Travijata, Boemi, Toska, Titusovo milosrđe, u pozorištima u Santjagu, Buenos Ajresu, Srbiji, Sloveniji, Argentini i drugim. Kao dirigent sarađivao je sa baletom u Lozani i „Teatrom Kolon“, a sa Simfonijskim orkestrom iz Salte snimio je dva kompakt diska za „Sony Clašical“ sa najboljim delima klasične muzike kompozitora iz Argentine.

Luis Gorelik za Tanjug kaže da je već nekoliko puta posetio Beograd i Novi Sad i da mu je velika čast što će deliti pozornicu sa izvanrednim muzičarima Simfonijskog orkestra RTS.

„U okolnostima suzbijanja globalne pandemije, svaki izalazak na scenu, pred publiku izgleda kao čudo. Sada već, predugo, mesecima sve to traje i svaka mogućnost da nastupe pred publikom za muzičare je blagodarna. Zato je otvaranje Bemus festivala važno i na globalnom nivou, kao momenat u koejm muzika trijumfuje nad specijalnim okolnostima“, kazao je Gorelik.

O programu koncerta otvaranja festivala Gorelik kaže da je u najvećoj meri posvećen jubileju 250 godina od rođenja Ludviga Van Betovena.

„Osim Koncerta br. 1 za klavir u Ce-duru koji je obeležio početak pijanističke karijere Marte Argerič, na programu je i Simfonija br. 3 u Es-duru, op. 55 „Eroika“.

Posebna čast za mene je što će publika premijerno čuti izvođenje dela nedavno preminule kompozitorke i akademika Isidore Žebeljan. Biće to uzbudljiv program, kako za nas na sceni tako i za publiku“, kazao je Gorelik.

Kako kaže, jedna od najvažnijih prekretnica u njegovoj karijeri bio je nastup sa Operom Srpskog narodnog pozorišta 7. septembra u otvorenom prostoru ispred Češkog mazacina u Novom Sadu.

„Izveli smo „Rigoleto“ u režiji Aleksandra Nikolića. Bila je to jedna od prvih operskih predstava u Evropi, a možda i u svetu nakon „ukidanja“ opere zbog suzbijanja globalne pandemije. Gradske vlasti, čelnici pozorišta, muzičari, operski umetnici…Svi su doneli hrabru odluku da umetnost ponovo dude deo naših života čak i u ovim zahtevnim okolnostima“, kazao je Gorelik.

Prema njegovim rečima, u „novoj realnosti“ sve izvođačke umetnosti su doživele katastrofu, jer nije bilo uslova za nastupe pred publikom.

„Sa druge strane osvojili smo nove kanale i mogućnosti da pronađemo publiku za klasičnu muziku. Digitalno doba u kojem dominiraju video i internet su bili nova mera savladavanja za mnoge protagoniste umetničke scene u svetu“, kazao je Gorelik.

Violinisti iz Srbije Nemanja Radulović i Stefan Milenković su za njega izvrsni muzičari koji, kako kaže, predstavljaju bogatu muzičku ponudu Balkana.

„Upoznao sam mnogo izvanrednih zemalja iz celog regiona kojem pripada Srbija. Među njima su klasičari, ali i protagonisti pop scene. Za mene je Balkan uvek bio posebna „fabrika“ odlične muzike. Među običajima i navikama ovdašnjeg stanovništva, uočio sam mnogo zajedničkih kulturoloških modela sa ljudima iz Južne Amerike“, kazao je Gorelik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.