U trendu

Luka Latinčić dobitnik nagrade „Neda Depolo“

BEOGRAD – Ovogodišnji laureat nagrade „Neda Depolo“ koju Radio Beograd 2 svake godine dodeljuje za najbolje studentsko radiofonsko ostvarenje je Luka Latinčić za delo „Brodolom.exe“, saopštili su iz direkcije za nagradu.

Autor je student treće godine studija na Katedri za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, a nagrada se sastoji od Povelje Radio Beograda 2 i novčanog iznosa od 1.000 evra iz Fonda „Neda Depolo“.

Drugu i treću nagradu dobile su studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – Anđela Milić, za radiofonski komad „Hypnagogia“, a treću nagradu – Ana Jovanović, za radiofonsko muzičko delo „Tragovi“.

Navedenim dobitnicama, uz povelje Radio Beograda 2, pripada i kvalitetni digitalni snimač zvuka, dar preduzeća „Kompani DigiTV“.

Nagrade će biti uručene u petak, 1. oktobra, na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda, kada će najstariji elektronski medij na Balkanu obeležiti 97 godina uspešnog rada.

Luka Latinčić je rođen 1995. godine u Beogradu, odrastao je u Zemunu, gde je završio Zemunsku gimnaziju.

Autor je zbirke poezije „Srećna slava hvala“, nagrađene na konkursu za prvu knjigu Beogradskog festivala poezije i knjige.

Pobednički rad „Brodolom.exe“ ovogodišnjeg konkursa za nagradu „Neda Depolo“ eksperimentiše zvukom koji proizvodi zvučna kartica, što autor inventivno koristi u cilju oblikovanja priče o kolapsu digitalnog uređaja.

Istovremeno, poetika dela ukazuje na aktuelnu stvarnost, kako je naveo stručni žiri, koji je odluku doneo u direktnom radio-prenosu iz Studija 6.

Žiri je radio je u sastavu: Ivana Vujić Kominac, rediteljka, profesorka FDU i upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu (predsednica), Marija Ćirić, teoretičarka umetnosti i medija i profesorka FILUM-a u Kragujevcu, Aleksandra Urošević, rediteljka i urednica tematskog kanala „Vrteška“ Radio Beograda, kao i urednici u Dramskom programu Radija – Dragan Mitrić, kompozitor i Vladimir B. Popović, dramaturg.

Cilj nagrade „Neda Depolo“ je da podstiče stvaralaštvo mladih u oblasti radiofonije i da njihov talenat povezuje sa proizvodno-kreativnim pogonima u Radio Beogradu.

Ovim konkursom čuva se uspomena na Nedu Depolo, kreativnu ličnost koja je značajno doprinela razvoju srpske radio-dramske umetnosti u našoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.