U trendu

Marić: Toma je imao kompleksan život

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bio je glumac Milan Marić koji je govorio o tome kako doživljava Tomu Zdravkovića pre i posle snimanja filma, kako je pristupio stvaranju svog viđenja lika kompozitora i pevača narodne muzike i da li postoje scene u „Tomi“ koje su ga dirnule.

Marić je rekao da su mu pre početka rada na filmu Dragana Bjelogrlića, Zdravkovićeve pesme bile „uteha, vrlo često povod za razbijanje čaše, za podizanje ruku u kafani“, a nakon završenog snimanja kaže da mislim da razume muzičara.

„Užasno kompleksan život je imao. Živeo je onako kako je želeo, da li zbog toga što drugačije nije mogao, nije smeo, ne znam. Muzika je bila ventil kroz koji je puštao sve to što se kuva u njemu, a kuvalo se sve i svašta. Svi imaju neki drugačiji zaključak o njemu, što je meni poprilično zanimljivo, jer to znači da je bio – neuhvatljiv“, rekao je Marić.

Glumac koji je nedavno za „Tomu“ dobio nagradu „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu na Filmskim susretima u Nišu, priznao je da je lik Zdravkovića bio povod da kod sebe traži neke stvari za koje nije znao da uopšte postoje.

„Nemojte pitati koje su. Snimanje filma je bilo razlog da počnem da čeprkam neke džepove za koje nisam znao da postoje, koji su bili zašiveni. Mnogo je zanimljiv proces toga što zovemo građenje lika. Zapravo intencija je obrnuta. Ne gradimo mi likove, više ti likovi grade nas…“, naglasio je Marić.

Upitan da li su ga kada je gledao film neki trenuci dirnuli ili čak rasplakali, Marić je rekao da postoje „scene u koje je utkana neka sirova emocija, koje ne mogu da ne dirnu“.

„Dirnule su me na snimanju i sada kad sam gledao. A inače da bih mogao da pričam rasterećeno, opušteno, lepo o filmu neophodno je da prođe neko vreme, da se malo distanciram od svega toga, da se zaboravim, da pustim da me taj film nosi, da ja doživim ono što se nadam da će da doživi publika“, objasnio je Marić.

Kada bi morao da izabere jednu pesmu Tome Zdravkovića Marić kaže da trenutno ne može dati takav odgovor, pogotovo nakon razdoblja kada je „intenzivno slušao njegovu muziku i otkrio neke nove pesme“.

„Svaki naredni put kada budem spontano bio u nekoj kafani i čuo neku pesmu zanima me kako ću tada reagovati. Zanima me šta će biti kada kroz par godina budem bio negde na rođendanu, svadbi, slavi, kako ću reagovati? Možda ću tada znati jednu. Sada ne“, zaključio je glumac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.