U trendu

Marko Živić dobio mural u rodnom Kruševcu

Dvadesetak dana nakon prerane smrti Marka Živića, njegov rodni Kruševac dobio je mural sa glumčevim likom. Predlog da se oslika zid jedne kuće u ulici Vojislava Ilića i posveti našem čuvenom glumcu, potekla je od Dalibora Marinkovića.

„Kruševac je kuća, a Lazarica je stub“, često je govorio Marko Živić o svom rodnom mestu. Mural je jedan od načina da se grad pod Bagdalom zahvali ovom velikanu srpskog glumišta.

„Ja mislim da ćemo mi u pozorištu napraviti neke stvari koje će biti važne koliko i ovaj mural. Ono što je važnije od murala i toga što bi mi namenski uradili, je ta priča koja ide gradom, koja ide Srbijom…najvažnije je sećanje“, istakao je Bojan Veljović, glumac pozorišta u Kruševcu.

„Posle Đuze Stojilkovića i Taška Načića evo i Marko Živić je dobio svoj mural, a to samo pokazuje koliko Kruševljani vole svoje pozorište i svoje glumce“, rekao je Slavoljub Marković, autor dokumentarnog filma o Marku Živiću.

Fasada kuće gde je osvanuo lik Mareta, kako su u Kruševcu Živića zvali najbliži prijatelji, nalazi se u blizini OŠ „Dositej Obradović“. Prepoznatljiv Markov čarapanski osmeh oživeo je na zidu umetnik Vladimir Vasić, koji je mural slikao sedam dana.

„On je imao običaj da kaže, da ja sam Marko Živić iz Kruševca. To je bilo malo u ironiji, a i u šali i smehu, na njegov način, karakterističan način. Zaista se ponosio što je iz Kruševca. To je nama naravno značilo“, napomenula je Jelena Protić Petronijević, književnica iz Kruševca.

„Marka poznajem preko njegovog pokojnog oca, tate Svetislava Živića, koji je bio veliki umetnik, veliki humanista i smatram da je ovo jedan divan način da se oda počast, svim velikim ljudima, umetnicima i onima koji su obeležili ovo vreme i koji nose duh ovog grada“, rekla je Marija Stojadinović, akademski vajar iz Kruševca.

Pored izuzetnih uloga u beogradskim pozorištima, na filmu i televiziji, Marko Živić je poslednjih godina često bio angažovan i u Kruševačkom pozorištu. Režirao je brojne predstave, a pre svega, bio posvećen humanitarnom radu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar