U trendu

Medaković: Verujem da aukcije „Jugoeksport“ neće biti

BEOGRAD – Muzej grada Beograda najavljuje da će se pojaviti u svojstvu kupca, ukoliko se održi javno nadmetanje za 148 umetničkih dela iz „Jugoeksport“ sistema u stečaju, koje je zakazano za sutra.

Direktorka tog muzeja Jelena Medaković kaže za Tanjug da očekuju da aukcija neće biti održana, ali da su uplatili depozit od četiri miliona dinara, kao i svi koji su želeli da učestvuju na aukciji.

„Izaćićemo u svojstvu kupca, ali se nadam i očekujem da ćemo iskoristiti pravo preče kupovine i da tu neće biti nekih neočekivanih i loših obrta“, rekla je Medaković.

Podsetila je da su po ubrzanoj proceduri, što zakon omogućava, sva dela proglasili za kulturno dobro i dodala da su se obratili i Privrednom sudu, te da sada čekaju meru zabrane.

„Da li će se to desiti ili ne, u ovom trenutku ne znam“, navela je Medaković.

Kako je istakla, mogućnost da uplate depozit i krenu u „borbu“ za otkup dela usledila je nakon njihove incijative koju je, kako kaže, zamenik gradonačelnika Goran Vesić prihvatio još pre godinu dana, kada je na finansijski plan muzeja stavljena određena količina novca za nepredviđene situacije.

„Mi nekada slike koje po svojim karakteristikama treba da budu u ovom muzeju vidimo na nekim stranim aukcijama. Nikada pre ustanova nije imala takav fond, izborili smo se za to i sada smo u situaciji da možemo da odreagujemo. To je nešto što se pokazalo kao veoma opravdana odluka da se sredstva planiraju za akvizicije koje su nepredvidive“, rekla je Medaković.

Izrazila je zadovoljstvo reakcijom nadležnih povodom najavljene prodaje umetničkih dela, podsetivši da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tražila da se hitno obustavi njihova prodaja, te da je reagovao i zamenik gradonačelnika Beograda.

„On je na našu inicijativu odmah reagovao i mi smo sve naše pravne mogućnosti iskoristili. Ministarka Gojković pružila je veliku podršku i obzirom da država učestvuje na ovaj način i da je ovo prvi put ovako pokrenuta akcija, a od izuzetne je važnosti ne samo za naš muzej, nego za princip za koji sada moramo da se izborimo, verujem da će se aukcija obustaviti, a ukoliko je ipak bude, da ćemo realizovati naše pravo preče kupovine i doći do tih dela“, rekla je Medaković.

Podsetila je da je reč o umetničkim delima nekih od najpoznatijih slikara naše istorije umetnosti – Petra Lubarde, Milana Konjovića, Miće Popovića…

„Naravno, nije svih 148 dela te vrednosti i važnosti, ali sa stanovništa da se radi o grafičkim listovima, autorima koji su profesori Likovne akademije, o beogradskim autorima…ova umetnička dela smo proglasili za kulturno dobro i ne očekujemo da se neko da tim stvarima igra i da se aukcija održi“, zaključila je Medaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.