U trendu

Meruova grobnica u Egiptu očišćena i otvorena za javnost

KAIRO – Nakon što je obnovljena, u Egiptu je otvorena za turiste grobnica Merua, što je najstariji lokalitet dostupan javnosti na zapadnoj obali Luksora, gde se nalaze i mnogo drugi artefakti i građevine iz doba faraona, uključujući i Dolinu Kraljeva, saopštio je danas Vrhovni savet za istorijske artefakte Egipta.

Kako navodi Rojters, Meru je bio visoki zvaničnik na dvoru kralja Mentuotepa II, koji je vladao do 2004. godine pre nove ere, i koji je, kao i Meru, sazi hranjen u grobnici Severni Asasif.

Meruovu grobnicu isklesanu u kamenu restaurisali su Poljski centar za arheologiju Mediterana na Univerzitetu u Varšavi i Vrhovni savet za istorijske artefakte Egipta.

„Ovo je prva lokacija iz tako ranog perioda u Zapadnoj Tebi koja je postala dostupna posetiocima“, izjavio je generalni direktor za istorijske artefakte Gornjeg Egipta Fati Jasin.

Grobnica se sastoji od hodnika koji vodi do kapele za žrtvovanje, u kojoj se nalapostolje za statuu pokojnika, kao i tunel koji vodi do grobne komore sa sarkofagom.

„To je jedina ukrašena prostorija grobnice, sa neobičnim slikama oslikanih na krečnom malteru“, rekao je Jasin.

Za Meruovu grobnicu znalo se najmanje od sredine 19. veka, a italijanski konzervatori očistili su i restaurirali neke od zidnih slika sredinom devedesetih godina prošlog veka.

Rojters navodi da su neki od najistaknutijih zvaničnika Srednjeg kraljevstva sahranjeni u grobnicama u Severnom Asasifu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.