U trendu

Mihailović: „Indigo Kristal“ je film o Šapcu

BEOGRAD- Igrani film mladog reditelja i scenariste Luke Mihailovića „Indigo kristal“, čija se radnja i snimanje odvijaju u Šapcu, trebalo bi da se nađe pred gledaocima krajem ove ili početkom naredne godine, najavili su danas članovi autorske ekipe.

Producent „Indigo kristala“ i tumač jedne od glavnih uloga Miodrag Radonjić rekao je na konferenciji za novinare da je ostao još manji blok snimanja Mihailovićevog debija, kome bi crnobela fotografija trebala dati „dodatnu vizuelnu vrednost“, uz to što je rediteljev rodni Šabac „vizuelno legao filmu“.

„Mislim da će druge kolege iz filmske industrije poželeti da neke od svojih priča tamo rade“, rekao je Radonjić, dok je Mihailović primetio da je „poenta decentralizovati kinematografiju“ u kojoj „kao da ne postoji ništa samo Beograd“.

U filmu, čiji su koproducenti kuće Arhangel i Režim uz podršku Radiotelevizije Srbije, Radonjićev lik Vuk izlazi iz zatvora i progonjen samoubistvom najboljeg druga preuzima odgovornost da izvede njegovog mlađeg brata na pravi put, istovremeno se trudeći da pronađe svoju poziciju u gradu koji se naizgled urbanistički razvio ali je u suštini ostao isti.

Podršku da snimi film, imajući u vidu da još nije diplomirao režiju, Mihaliović je prokomentarisao rečima: „Jedva sam čekao taj holivudski momenat u Srbiji!“

„Moja majka je donela jedan dan neki tekst o indigo kristalnoj deci. To je meni sinulo kao simbol za dve generacije u našoj državi, koje su stepeni u evolutivnom razvoju. Indigo generacije nastaju od pedesetih godina. Imate alfa, beta, delta generaciju i dalje. Ovo je četvrta generacija od ’88. do 98. godišta a kristalna generacija je novi stepen evolucije“, rekao je Mihailović.

U „Indigo kristalu“ pored Radonjića, igraju i Denis Murić, Miloš Petrović Trojpec, Nina Janković, Pavle Mensur i drugi, a Mihailović je istakao da je najveći broj likova pisan baš za te glumce.

„Ovde je svaki lik pođednako bitan, jer je na neki način glavni junak kolektiv, naše naselje, komšiluk. U našoj priči se svi poznaju, deo su velikog kolektiva koji homogeno funkconiše“, dodao je Radonjić.

Prema njegovim rečima, Murićev lik je „možda najtragičniji junak, koji nije svestan svoje tragičnosti“, koji „donosi odluke izuzetno impulsivno, brzopleto nesvetan posledica“.

Janković je rekla da ima samo reči hvale za Šabac i Šapčane i da je „Indigo kristal“ prvi projekat koji je prihvatila bez čitanja scenarija, zato što je Mihailović iz njenog grada, kao i zato što se tu film i snima.

„Ovo možda jeste prvi film snimljen u Šapcu, ali verujem da neće biti poslednji. Igram Maju, profesorku hemije, koja započinje ljubavni odnos sa svojim drugom iz detinjstva i najveći problem je što bi i ranije bili par ali on je najbolji drug njenog brata. Posle njegovog izlaska iz zatvora započinju romansu“, rekla je glumica.

Janković je rekla da je „izgubila drugaricu baš mesec dan pre snimanja“ i da je zahvalna ekipi što je promenjeno ime njenom liku iz Milice u Maju.

„Mislim da je scenario odličan i mene je privuklo, kad pričamo o emociji, što stvarno ti klinci i emocije postoje i situacije u filmu koje vidimo se svakodnevno dešavaju u našem gradu. Hteo sam da budem deo projekta koji validno pokazuje realnost u kojoj živimo“, istakao je Mensur.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar