U trendu

Milacic: Igram Nadezdu Petrovic u monodrami Nenapisana pisma

BEOGRAD – Glumica Vanja Milačić bila je gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ u kojoj otkriva da će u monodrami „Nenapisana pisma“ oživeti slikarku Nadeždu Petrović 11. oktobra na sceni Doma kulture u Čačku.

Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačić jedan je od pratećih programa izložbe „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“ Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu, predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu „Nenapisana pisma“, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak u saradnji sa beogradskom kućom FAME Solutions.

Vanja Milačić naglašava da monodramu „Nenapisana pisma“ igra na rođendan Nadežde Petrović.

„Počastvovana sam prilikom da igram ženu čiju hrabrost i talenat obožavam“, rekla je Milačić i dodala da je posebno inspiriše uzbudljiv život naše slavne slikarke.

„Mene posebno privlači ta žena u Nadeždi Petrović koja nije želela da se ostavri. Sa druge strane izgovaram iste rečenice danas koje je Nadežda Petrović izgovarala u svoje vreme. Ta činjenica potvrđuje tezu da se položaj umetnika u Srbiji nije promenio od vremena kada je živela i stvarala Nadežda Petrović“, rekla je Milačić.

Kako kaže Nadežda Petrović je pokrenula pitanja položaja žena i umetnika u društvu.

„Žao mi je što mladi ljudi danas nemaju pojma ko je Nadežda Petrović. Između ostalog i o tome govori monodrama ‘Nenapisana pisma’. U predstavi izgovaram rečenicu ‘Treba li da se borim sa sobom i koga će to za 100 godina interesovati’. Srela sam neke mlade ljude koji su mi kayali da nemaju pojma ko je Nadežda Petrović. Kao da su mi šamar opalili“, kazala je Milačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.