U trendu

Milan Savić: „Od večeras praznik saksofona u Beogradu“

BEOGRAD – Saksofonista Milan Savić, osnivač Međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience gost je nove epizode video serijala Tanjug Reflektor u kojem najavljuje večerašnje otvaranje prestižne muzičke smotre u atrijumu Narodnog Muzeja gde će nastupiti austrijski „Avido Duo“.

Savić je osivač Međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience i kako kaže veoma je ponosan što su poštovaoci tog izuzetnog istrumenta 8. put dočekali otvaranje prvorazrednog muzičkog događaja u Beogradu.

„Fantastičan dvojac virtouza otvara festival u Narodnom muzeju. Sviraće interesantan repertoar sastavljen od klasične muzike, krosovera, savremenih kompozicija. Publika ima priliku da vidi izuzetno interesantan program na otvaranju praznika saksofona“, kazao je Savić.

Cenjeni muzičar kaže da će druge večeri festivala 29. septembra u Svečanoj sali Skupštine Grada nastupiti Morphing Saxophone Quartet, koji čine četvorica vrhunskih saksofonista iz Francuske: Kristof Greze, Edi Lopez, Antoni Malkon i Matju Delaž.

„Oni nam dolaze iz Pariza. Reč je o jednom od najboljih francuskih kvarterta u Francuskoj“ kaže Savić o dodaje da će 30. sptembra nastupiti zajedno sa mecosopranom Anom Radovanović u UK Parobrod.

„MI činimo Duo Vibrance i sviraćemo stri nove kompozicije srpskih autora. Iz pozicije osnivača festivala namera mi je da promovišemo domaće kompozitore. Program našeg festivala treba da bude motivacija za naše kompozitore da pišu muziku za saksofon“, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima italijanski saksofonista Damino Grandeso predstaviće svoj projekat „Grandešocera – Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video“ u Dorćol Platzu.

„Reč je o jednom od najznačajnijih italijanskih saksofonista koji na festival dolazi zahvaljujući Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. On čhe nakon koncerta u Beogradu krenuti na turneju po Srbiji“ kazao je Savić.

Za njega nema dileme da bi više muzičkih škola u Srbiji trebalo da dobije klasu saksofona kako bi se taj fantastični istrument više afirmisao kod nas.

„U Srbiji ima samo 15 muzičkih škola u kojima je moguće imati saksofon kao osnovni predmet. U poređenju sa zemljama u regionu to je zanemarljivo. Jedino mesto gde neki muzičar može da studira saksofon u Srbiji je Akademija umetnosti u Novom Sadu“ kazao je Savić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.