U trendu

Milanska skala

Spektakularnim izvođenjem Rosinijeve poznate opere „Mojsije i Faraon“ otvorena je nova operska sezona u Milanskoj skali, koja je ove godine, poslednji put, podstanar u teatru Arćimboldi. Predstavu je režirao Luka Ronkoni, koji je smislio savršen i elegantan ram za Rosinijevu rafiniranu muziku. Savremena konotacija ne može se više nigde izbeći, pa je tako i u operskim postavkama.

Operska kritika nikako ne štedi reči hvale ni za pevače, pre svega ruskog basa Ildara Abdrazakova, u ulozi Mojsija, koga mediji, zbog specifične građe, porede sa Raselom Krouom i već smatraju modernim operskim herojem. O reakcijama žena ne treba ni govoriti. Za njim nisu zaostajali ni bariton Irvin Skrot u ulozi Faraona, tenor Đuzepe Filianoti (Amenotis), soprani Barbara Fritoli (Anai) i Sonija Ganasi (Siaide).

Najviše aplauza izmamio je, ipak, slavni, prekaljeni Rikardo Muti, muzički direktor Skale, koji je dirigovao orkestrom, i ovog puta bez palice. Grandiozno Rosinijevo delo upravo je Muti odabrao za otvaranje sezone jer institucija poput Skale i zaslužuje da se na njenoj sceni postavi delo impresivno po duhu, dimenzijama, vokalnoj i instrumentalnoj snazi. Koliko je bio u pravu kada se opredelio za postavku ovog remek-dela klasične muzike o ljubavi i borbi za slobodu – govori i podatak da je premijeru videlo dve i po hiljade gledalaca, među kojima gotovo da nije bilo uobičajenih milanskih mondenskih zvanica.

Moguće je da je italijanski establišment bio značajno obeshrabren činjenicom da opera, na veliku radost pravih ljubitelja, traje cela četiri sata i tridesetak minuta! Za nekoga ko operu posećuje mode radi – to je ipak agonija; za nekoga kome opera predstavlja iskreni užitak – nema pak veće zadovoljštine. Kakva grandiozna satnica za jedno grandiozno ostvaranje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.