U trendu

Milenković i Karajlić najavljuju spektakl na Tašu

BEOGRAD – Violinista Stefan Milenković rekao je da posetioce koncerta „Rock El Clašico“ koji će održati zajednički sa rok muzičarem Neletom Karajlićem 21. juna na beogradskom stadionu „Tašmajdan“ očekuje „multimedijalni spektakl“.

Milenković je rekao za Tanjug da je koncert simbolično zakazan za Svetski dan muzike i početak leta, a da je pripremljeno „15 jedinca muzike“ kao okvir u kome se „može improvizovati jer ima fleksibilnog prostora“.

Prema njegovim rečima, „Tašmajdan“ je kao prostor „idealan, nije prevelik, ni skučen“.

Primetivši da je nekad nezamislivo koketiranje klasičarskog ansabla i roka danas postalo normalno, Karajlić je je rekao Tanjugu da su hteli da stvari izmešaju, da program bude adaptibilan i da zvuči da može biti izvođen na stadionu i Kolarcu.

Prema njegovim rečima, „15 jedinica“ će trajanju sat i po i više, mada je dodao da je njemu važnije da posetioci kažu kad se završi koncert: „Već? Dva sata? Mislio sam da je 20 minuta“.

Milenković je rekao da je sa Karajlićem još pre tri godine počeo razmišljati o zajedničkom nastupu, koji je odlagan zbog pandemije kovid-19. Nedavno su imali prvi nastup zatvorenog tipa za sponzore, a potom na štandu Srbije na Ekspo Dubai.

Karajlić je rekao da je inicijalna ideja da sarađuje sa Milenkovićem potekla od muzičkog promotera Dejana Grastića koji je „ubacio crv“.

„Nije teško žabu u vodu. Meni je to iste sekunde bilo jako zanimljivo“, priznao je Karajlić, koji je još pre desetak godina osetio da je kao izvođač došao do zida, a imao je i zdravstvenih problema zbog kojih je prestao sa nastupima.

„Nisam hteo biti repetativni umetnik. Ne 150 koncerata sa istim repertoarom. Sa Stefanom kao da je neko otvorio prozor u zadimljenoj sobi“, opisao je Karajlić.

Milenković je rekao da je odrastao u vreme kada je Karajlić radio u Sarajevu sa Zabranjenim pušenjem i da su mu „fascinantne njihove pesme jer su različite“.

Prisetivši se nastupa u Dubaiju, Karajlić je rekao da je bilo „iznenađujuće dobro“ imajući u vidu da su ih gledali gosti Ekspa koji su došli sa svih strana sveta.

„Bilo je zaista impresivno na koji način se skupio taj svet i na koji način su poslušali ludilo koje smo izvodili. Jako dobru komunikaciju smo uspostavili“, naveo je Karajlić.

Milenković je rekao da su uzeli srž iz oba žanr i spojili ih, a energija je bila takva da je hvatala pažnju ljudi koji su đuskali.

„Izašli su beduini da se slikamo na stejdž. Mislio sam da je neko iz organizacije, ali bila je neka grupa koja nastupa, pa smo napravili zajedničku fotografiju. Ganjali su nas kao da smo Rolingstonsi“. dodao je Karajlić.

Zajedničkoj saradnji su pristupili tako što je Karajlić nudio svoje stvari koje bi mogli odsvirati dok je Milenković predlagao šta iz klasične muzike može da se upasuje. Tako je za pesmu „Devil’s in the Busines Claš“ Milenković našao Šostakoviča.

Uz to imali su kompozitorku Anu Krstajić koja je bila ključna da njihovu viziju sprovede u note i spoji dve stvari po direktivi koju su joj odredili.

„Čuo sam nešto što je radila, spojila je kamerni orkestar i džez ansambl. To je generalno teško. To je urađeno na Kolarcu. Sve je funkcionisalo. Rekao sam: ‘Ko god je ovo sklopio ima osećaj“, prisetio se Milenković.

Karajlić je primetio da je i opera u početku bila pučka zabava, a Štraus pop muzika.

„Sve ima svoju putanju kroz vekova, ali muzika ostaje ista, ona je nedeljiva, jasna. Osnovno je da izaziva emocije“, naveo je Karajlić.

Prema njegovim rečima, najveći eksperiment zajedničkog nastupa je Listov komad koji je „uslovno rečeno prava avangarda“.

Milenković je rekao da će na Tašu, kao i u Dubaijiu, nastupiti Mlada gudačka reprezentacija Srbije u kojoj su mladi, atraktivni muzičari, puni energije i trebalo bi da inspirišu sledeću generaciju mladih muzičara uopšte.

Karajlić je istakao da je njegov životni put uvek bio da radi nešto inovativno, od Njuprimitivsa, Zabranjenog pušenja i emisije „Top lista nadrealista“, koji su kasnije izvršili uticaj na buduće generacije.

„Ovo što smo napravili podsticaj je mladoj raji da se ne zatvaraju u žanrove. Ne moraš biti hevi metalac, ajde da probaš da okreneš stvar naopako. Ili ne moraš samo klasičnu muziu, uđi u rok ili dzež“, rekao je Karajlić.

Milenković je primetio da se i u prilično dogmatičnoj klasičnoj muzici u poslednjih dbadesetak godina pomeraju granice jer su shvatili da gube publiku i počeli su da se predstavljaju na drugačije načine.

„Veliki orkestri su počeli da programiraju muziku za film, da promovišu savremenu muziku. Danas umetnik mora da bude svestran… i zdrav. I neustrašiv. Inače idete u kalup i imate malu porciju tržista“, ocenio je violinista.

Milenković je dodao da je i „dalje u taboru klasicne muzike“, i oseća se kao čuvar njene istorije, ali je primetio da su i njeni veliki umetnici svojevremeno bili revolucionari, često neshvaćeni.

Podsetivši da je prvi nastup imao sa tri godine ,Milenković je priznao da mu je trebalo da izađe iz šablona, i da je stoga već ranije imao tango projekat, svirao je sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim ili lautistom Edinom Karmazovim.

„Imao sam razne iskorake. Smatram sebe netipičnim umetnikom“, dodao je Milenković.

Priznavši da ima drugu energiju u odnosu na rokera Karajlića, Milenković je rekao da im je obojci scena prirodno okruženje i da u simbiozi kreacije poprimaju neke karakteristike onog drugog, kao i da poprimaju uticaje od mladih gudača i benda.

„Najvažnije je što nas spaja ljubav prema muzici. Moj bend toliko voli muziku da se meni povraća. U međuvremenu sam upoznao nekog ko još više voli muziku – to je Stefan. Posle neokoliko hiljada koncerata ima istu žar i mladalačku energiju kao kad je bio dete“, ocenio je Karajlić.

Prema njegovim rečima, kada je slušao Milenkovićev nastup na Kolarcu gde je svirao Bramsa i bilo mu je „uzbudljvije nego na Rolinstonsima, a na Stonsima je uzbudljivo“.

„To je veliki kompilment. Tri kompletne Bramsove sonate su za sladokusce“, odgovorio je Milenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.