U trendu

Milošević razgovarala članovima Evropskog parlamenta

BEOGRAD – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u Pokrajinskoj vladi primila delegaciju Evropskog parlamenta – članove Odbora za kulturu i obrazovanje, koju je predvodio Milan Zver iz Slovenije, a činili su je i Dominek Ruis Devesa iz Španije, Predrag Fred Matić iz Hrvatske i Andrej Slabakov iz Bugarske.

Poželevši im prijatan boravak u Novom Sadu – evropskoj prestonici kulture, Dragana Milošević je upoznala članove delegacije sa aktivnostima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama apostrofirajući prostor AP Vojvodine kao jedan od jedinstvenih u Evropi gde se više od tri veka živi u zajedništvu i gde danas živi 26 nacija u 45 opština, sa oko dva miliona stanovnika.

Posebnu čast ne samo Gradu Novom Sadu, već i čitavoj državi Srbiji čini titula Evropske prestonice kulture, koja u svom sadržaju i obimu jeste povezala sve nivoe vlasti i zato je Pokrajinska vlada, prema rečima Miloševićeve, izdvojila 729 miliona dinara za kulturne sadržaje, aktivnosti i gostovanja, raspoređenim na nekoliko kulturnih stanica u gradu.

„Sekretarijat na čijem sam čelu, kada je reč o kulturi, osnivač je 12 eminentnih institucija kulture i suosnivač je zajedno sa nacionalnim savetima nacionalnih zajednica pet Zavoda za kulturu nacionalnih manjina“, istakla je Miloševićeva i dodala da je Srpsko narodno pozorište kao najstariji nacionalni teatar deo lepeze naših ustanova, te da su tu, između ostalih i Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Arhiv Vojvodine, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i mnoge druge ustanove.

Sekretar Dragana Milošević je precizirala da, osim redovne finansijske podrške našim ustanovama, Skretarijat raspisuje i javne konkurse iz oblasti kulture, javnog informisanja i verskih zajednica, kao i za podršku civilnom i nevladinom sektoru, kao i za kulturne institucije lokalnih samouprava.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Stanislav Radulović, koji je prisustvovao radnom sastanku, sa ponosom je istakao i rad regionalnog Javnog servisa Radio-televizije Vojvodine, koji emituje program na srpskom jeziku i 15 jezika nacionalnih zajednica, što je jedinstven primer kada je reč o pravu na javno informisanje svih nacionalnih zajednica u Vojvodini. Prema njegovim rečima, pružena je institucionalna autonomija po najvišim evropskim standardima u kontekstu ostvarivanja prava nacionalnih zajednica u oblasti informisanja.

Šef delegacije Milan Zver ovom prilikom se zahvalio na gostoprimstvu pozdravljajući prisutne i u ime predsednice Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta Sabine Verhajem.

On je istakao da su impresionirani bogatim sadržajem evropske prestonice kulture, kao i izuzetnim odnosom prema poštovanju nacionalnih zajednica, čija su prava na jezik, pismo, kulturu i informisanje zastupljena i u Skupštini Vojvodine, pa samim tim i u Srbiji.

Ovom prilikom, članovi delegacije pružili su punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.