U trendu

Ministarsko zasedanje Foruma slovenskih kultura 2022. u SRB

LJUBLJANA – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja se danas u LJubljani sastala sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andreom Rihter, istakla je da je dogovoreno da se u Srbiji sledeće godine održi godišnje ministarsko zasedanje zemalja članica ovog Foruma.

Gojković, koja je predsedavajuća Upravnog odbora Foruma, navela da je planirano da se ovo zasedanje održi od 13. do 15. januara u Novom Sadu, koji će biti Evropska prestonica kulture 2022. godine i da okupi ministre svih 13 zemalja članica.

„Ubeđena sam da će to biti još jedan doprinos razvoju naših kultura. Razgovarali smo i o radu u narednom periodu kako bi aktivnosti i programi Foruma slovenskih kultura bili prepoznatljivi, a posebno važne aktivnosti su izbor za najbolji muzej godine, književni program „100 slovenskih romana“ koji se godišnje objavljuju na svim jezicima zemalja koje obuhvata ova organizacija“, naglasila je ministarka.

Gojković je ukazala da je ovo izuzetno važan Forum, posebno što sledeće godine obeležava 18 godina postojanja i rada i neguje i čuva slovenske kulture danas.

Napomenula je da je plan da se ova organizacija usmeri i ka otkrivanju drugih segmenata kulture, a to je ono po čemu smo osobeni i dobri, a to su film, pozorište i muzika.

Forum ima 13 zemalja članica: Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Poljska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska, Crna Gora i Češka Republika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar