U trendu

Mladi genijalac ponovo u akciji

Postoje knjige koje su za decu, ali iz ovog ili onog razloga u njima uživaju i odrasli. Takve knjige su i one iz serijala o Artemisu Faulu (autor je Oin Kolfer). Moglo bi se pomisliti da će četvrta knjiga serijala, „Opalna prevara“, pokazati simptome posustajanja autorove mašte, ali nije tako – zabavna je koliko i prethodne.
Artemis Faul je četrnaestogodišnji genijalni kriminalac. Od trenutka kada smo ga upoznali u prvoj knjizi, kao inteligentno, ali nadureno i sebično dvanaestogodišnje derište, Artemis je prešao dugačak put, razvivši se u prilično pristojno mlado ljudsko biće (planirao je i da se okane kriminala i okrene mirnom životu sa roditeljima) – a onda mu je na kraju prethodnog nastavka obrisano pamćenje na neke značajne događaje, zajedno sa razlozima za to da misli na osećanja i potrebe drugih, ne samo na sopstvene, uz uviđanje da postoji poneko vredan njegovog iskrenog poštovanja. Ipak, četrnaestogodišnji Artemis nije isti kao dvanaestogodišnji, makar se i ne sećao razloga za čudne stvari koje povremeno oseća, kao što je griža savesti.
Artemisovo sećanje je, radi zaštite sopstvene vrste, obrisao vilinski narod (da, vile postoje, žive stotinama kilometara duboko pod zemljom – tu su se sklonile od ljudi – i, osim magije, imaju i tehnologiju koja je naprednija od ljudske), ali im je sada neophodna njegova pomoć. Artemisova prijateljica, vilinski policajac Holi Šort, optužena je za ubistvo svog šefa (koji joj je bio kao otac i koga nikada ne bi mogla da povredi), što joj je namestila veoma slatka i veoma zla vila Opal Koboi. Opal žarko želi da zavlada svetom, a podjednako želi i da se osveti onima koji su je jednom već sprečili u tom naumu: Holi i njenom šefu Džulijusu, kentauru Ždrepcu (genije za tehnologiju), samom Artemisu i njegovom vernom slugi, Batleru. Za svakog od njih je pripremila plan za izuzetno neprijatnu i bolnu smrt, uz prethodno veliko poniženje, a ima i spreman plan za vladanje svetom i uništenje njenog sopstvenog naroda.
Artemis se, tako, nalazi u situaciji da opaka mala vila zamalo uspe da ga ubije, da druga vila tvrdi da mu je prijateljica (koliko je njemu poznato, on uopšte ni nema prijatelja, da i ne spominjemo zbunjenost zbog pojave mitskog stvorenja pred njim) i da joj je potrebna njegova pomoć u spasavanju sveta; premda mu je inteligencija netaknuta, nedostaje mu jako mnogo sećanja i znanja o određenim stvarima koja bi mu sada bila od velike pomoći. Međutim, Artemis ne bi bio to što jeste da još pre brisanja pamćenja nije pripremio plan kako da, uz pomoć patuljka-kleptomana Malča Digamsa, ta sećanja vrati, tako da se možemo nadati da će on ponovo biti onaj stari Artemis, mladi genije koji zna i ume daleko više nego većina odraslih – ukoliko poživi dovoljno dugo.
Cela „Opalna prevara“ je jedna žestoka trka sa vremenom, uz to puna otkačenih situacija i dopadljivih likova, dobre akcije i velike doze humora. Zanatski je sasvim korektna knjiga, solidne strukture, sa dobro raspoređenim kratkim predasima, kako akcija ne bi postala prenaporna, i sa gomilom situacija koje će nasmejati i decu i odrasle. Osim što će uživati u otkačenoj akciji i međusobnom prepucavanju likova, mlađi mogu ponešto i da nauče o prijateljstvu, poštovanju drugih, samopožrtvovanju, nežnim odnosima, ekološkoj zaštiti, mogu se i zainteresovati za nekoliko naučnih oblasti… A stariji će uživati u zaista razgaljujućoj knjizi o neobičnim avanturama jednog nimalo običnog tinejdžera. Preporučujemo svima koji imaju između osam i sto osam godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.