Na izložbi u Moskvi retki predmeti iz Oktobarske revolucije

Izložba na kojoj će se naći preko 1.500 retkih predmeta iz Oktobarske revolucije 1917, uključujući rukom pisane beleške vodje boljševika Vladimira Lenjina i prozor sa čuvene krstarice „Aurora“, biće otvorena danas u Državnom centralnom muzeju savremene istorije Rusije u Moskvi, prenosi TASS.

Izložba nazvana „Revolucionarna šifra.1917“ biće postavljena u pet sala muzeja i otvorena za javnost do 12. novembra. U muzeju koji se ranije zvao Muzej revolucije, pored predmeta biće izloženi i originalni dokumenti – dekreti, propisi i telegrami, mnogi od njih prvi put.

„Izabrali smo ovo ime jer je 1917 poseban broj ne samo u istoriji Rusije nego i sveta jer je dramatično izmenio svet. Želeli bismo da podstaknemo naše posetioce na razmišljanje“, rekla je direktorka muzeja Irina Velikanova.

Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski rekao je da se „danas navršava jedan vek otkako su moskovske vlasti odlučile da otvore Muzej revolucije i poželeo muzeju i „svima nama da vlasti Moskve više nikada nemaju razloga za inicijative te vrste“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.