U trendu

Na izloĹžbi u Moskvi retki predmeti iz Oktobarske revolucije

IzloĹžba na kojoj će se naći preko 1.500 retkih predmeta iz Oktobarske revolucije 1917, uključujući rukom pisane beleĹĄke vodje boljĹĄevika Vladimira Lenjina i prozor sa čuvene krstarice „Aurora“, biće otvorena danas u DrĹžavnom centralnom muzeju savremene istorije Rusije u Moskvi, prenosi TASS.

IzloĹžba nazvana „Revolucionarna ĹĄifra.1917“ biće postavljena u pet sala muzeja i otvorena za javnost do 12. novembra. U muzeju koji se ranije zvao Muzej revolucije, pored predmeta biće izloĹženi i originalni dokumenti – dekreti, propisi i telegrami, mnogi od njih prvi put.

„Izabrali smo ovo ime jer je 1917 poseban broj ne samo u istoriji Rusije nego i sveta jer je dramatično izmenio svet. Ĺ˝eleli bismo da podstaknemo naĹĄe posetioce na razmiĹĄljanje“, rekla je direktorka muzeja Irina Velikanova.

Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski rekao je da se „danas navrĹĄava jedan vek otkako su moskovske vlasti odlučile da otvore Muzej revolucije i poĹželeo muzeju i „svima nama da vlasti Moskve viĹĄe nikada nemaju razloga za inicijative te vrste“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.