U trendu

Nagrada Tanja Petrović uručena Borisu Miljkoviću

BEOGRAD – Reditelju i kreativnom direktoru Borisu Miljkoviću danas je uručena nagrada Fondacije „Tanja Petrović“ za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

„Daću sve od sebe da zaslužim poštovanje koje mi je imenom moje drugarice danas dodeljeno“, rekao je Miljković primajući nagradu iz ruku prethodne dobitnice fotografskinje Goranke Matić na svečanosti u galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda.

U tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem, Miljković je obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije, jer svako ko iole poznaje pop kulturu zna za novotalasne televizijske emisije „Rokenroler“, „Niko kao ja“, kao i brojne antologijske video spotove i filmove koje je radio poput „Ruski umetnički eksperimenti“, „Šumanović – Komedija umetnika“, naveli su iz Fondacije „Tanja Petrović“.

Kako je istaknuto, Miljković je dobitnik je najvećih svetskih nagrada iz oblasti reklame i reklamnog filma, a napisao je nekoliko knjiga, učestvovao sa performansima na međunarodnim izložbama, radio je u pozorištu, na fakultetima i dugogodišnji je kreativni direktor Radio teolevizije Srbije.

„Uticaj koji sam ostvario u medijima je beznačajan poredeći sa uticajem nekulture u našim životima. Da postoji nagrada prostakluka ja bih bio drugorazredan pobednik. Na sreću te nagrade još nema“, rekao je Miljković.

On je istakao da je „veoma ponosan“ što je postao član reprezentacije koju uz Matić čine prethodni dobitnici Nagrade „Tanja Petrović“ filmski kritičar Milan Vlajčić (1939-2022), radijski autor Žikica Simić, televizijska poslenica Bojana Andrić, uticajni rok publicista Petar Peca Popović, umetnjički direktor BITEF-a Ivan Medenica i novinar Teofil Pančić.

„Možda se dogodi da jednog dana postanemo šampioni turnira koji se igra u novinama, radio i na internetu“, dodao je Miljković.

Prema njegovim rečima, „posebna je privilegija da čovek bude nagrađen i da se pod jednim delom života podvuče crta na ovakav način“.

Uručujući nagradu Miljkoviću pred brojnim zvanicama u KCB-u, Matić se podsetila da Miljkovića više od 40 godina, da su im se ukrštali putevi kao kada je radio televizijski spot za pesmu grupe Idoli „Maljčiki“ kada je sa ekrana iz njega presnimavala fotografije za novine jer tada nije bilo kompjutera.

„Boris je vredan čovek, radan, a nama, njegovim savremenicima, je vredan jer radimo ono što nas je interesovalo a ostaje uspomena u njegovim radovima“, rekla je Matić.

Fondacija „Tanja Petrović“ osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu novinarku i gradsku sekretarku za kulturu Grada Beograda koja je profesionalni život posvetila kulturi i njenom promovisanju.

Osnivači Fondacije su Antonela Riha, Vojka Pajkić Đorđević, Tamara Pupovac, Olivera Milošević, Katarina Španić, Borut Vild, Srdan Golubović i Jelica Greganović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.