U trendu

Najbolji film Palića je rumunska „Magnetna rezonanca“

PALIĆ – Film rumunskog reditelja Kristijana Muđuua „Magnetna rezonanca“ osvojio je nagradu „Zlatni toranj za najbolji film“ na Festivalu evropskog filma Palić, saopštio je danas žiri.

Članica žirija Glavnog takmičarskog programa glumica Katarina Radivojević rekla je na festivalskoj konferenciji za novinare da je „Palićki toranj za najbolju režiju“ osvojio ukrajinski film „Pamfir“ Dmitra Suholitkog Sobčuka.

Radivojević je saopštila da je žiri jednoglasno odlučio da nagradi „Magnetnu rezonancu“ koja je „veoma složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapitalizmom i migracijama“.

„Film odlikuje sigurna režija, angažovanje na višestrukim pravcima političkog i ličnog, a sve zajedno na način na koji samo majstor filma može elegantno da izvede“, kaže se u odluci.

„Pamfir“ je prema odluci žirija nagrađen za „maestralno koreografisanu priču o ocu i sinu“, odnosno to je „debitantski film sa izvrsnom fotografijom i obećavajućim novim glasom Suholitkog Sobčuka“.

Ziri u kome su bili pored Radivojević i Majkl Džejms Mekmahon, Katrijel Šori, Lorna Ti i Džošua Džadi specijalno priznanje je dodelio mađarskom filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuje „zbog režije sa iskazanim velikim talentom i osećajnošću“.

U takmičarskoj selekciji „Paralele i sudari” „Nagrada žirija kritike“ je pripala
„Viziji leptira“ ukrajinskog reditelja Maksima Nakonečnog uz ocenu da film „odlikuje iskazana sposobnost da se filmskim sredstvima aktuelna dešavanja u Ukrajini prenesu na moderan način“.

U žiriju su bili filmski kritičari Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke i Martin Milinković iz Hrvatske, koji su specijalno priznanje dali „Budalama“ poljskog reditelja Tomaša Vasilevskog „kao realističnom portretu naslikanom najfinijom filmskom estetikom“.

Žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum kao najbolji film Glavnog takmičarskog programa odabrali su „Rimini“ Ulriha Zajdla.

Film je nagrađen „zbog jedinstvene vizije majstora evropske kinematografije koji kreira soptsvenu stvarnost i nove ikone kao i zbog glavnog junak Ričija Brava, koji je u srcu roker iako peva šlagere“.

Specijalna nagrada FIPRESCI pripala je „Pamfiru“ kao filmu sa „snažnom i ličnom vizijom i pripovedanjem nepatvorene fotografije“.

Nagrade će biti uručene večeras na Letnjoj pozornici Palića na svečanosti zatvaranaj 29. Festivala evropskog filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.