NASA objavila imena astronauta za prvu misiju ka Mesecu posle 50 godina

VAŠINGTON – NASA je danas imenovala četiri astronauta koji će ići ka Mesecu krajem sledeće godine, među kojima su jedna žena i tri muškarca, prvi put posle 50 godina.

Komandant misije biće Rid Vajzmen, kome će se priključiti još dvoje Amerikanaca, Viktor Glover i Kristina Koh, koja drži rekord za najduži svemirski let među ženama.

U posadi će biti i Kanađanin Džeremi Hansen.

Svi su svemirski veterani, izuzev Hansena.

Oni će biti prvi astronauti koji će leteti kapsulom Orion, koja će biti lansirana iz svemirskog centra Kenedi, ne kasnije od kraja 2024. godine, preneo je AP.

Članovi misije se, međutim, neće spuštati na površinu Meseca, niti će ući u orbitu, već će samo kružiti oko Meseca i vratiti se na Zemlju, što je uvod za spuštanje ljudi na Mesec godinu dana kasnije.

Ovo je prva posada koja će ići ka Mesecu, a u kojoj će biti žena i neko ko nije iz SAD, ujedno i prva iz novog programa NASA pod imenom Artemis.

Tokom Apolo misije, NASA je poslala 24 astronauta na Mesec u periodu od 1968. do 1972. godine, a njih 12 je sletelo na površinu.

Ukoliko ova desetodnevna misija protekne u najboljem redu, NASA planira da spusti dva astronauta na meseca 2025. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.