U trendu

Nedelja ruskog filma u Pančevu od 7. do 11. juna

PANČEVO – Kulturna manifestacija „Nedelja ruskog filma u Pančevu“, koja se održava četvrtu godinu za redom, biće organizovana od 7. do 11. juna u prostoru Čitaonice Gradske biblioteke u Pančevu, javili su organizatori.

Na repertoaru će biti četiri ruska filma i jedno ostvarenje sovjetske kinematografije, a isti dan kada počinje filmska revija, biće otvorena i izložba “Književnička četa”, koja će trajati do 20. juna.

Ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju ostvarenja jednom dnevno – ratni “Podolski kadeti” (2020) reditelja Vadima Šmeliova, komedija “Pet nevesti” (2011) Karen Oganesian, istorijski špijunski “Turski gambit” (2005) Džanika Fajzieva, prema istoimenom romanu, klasik “Neverovatne dogodovštine Italijana u Rusiji” (1974) Franka Prosperija i drama ”Car” (2009) Pavela Lungina.

Izložba “Književnička četa” je posvećena Četi pisaca, ali u širem značenju tih reči, kako navode organizatori izložbe iz Gradske biblioteke Pančevo.

U okvire ove postavke neće ući samo onih 80 pisaca koji su se u jesen 1941. uputili na ratište da brane Moskvu, nego i svi sovjetski pisci, koji su se borili za otadžbinu sa perom u rukama, a neretko i mitraljezom.

Tu spadaju svi književnici koji su pružali otpor Gebelsovoj propagandi i ostavili svoje rodne kuće i porodice, kako bi završili u evakuaciji, oni koji su poginuli pred Moskvom, Staljingradom ili Kenigsbergom.

To su pisci koji su se smrzavali u opkoljenom Lenjingradu i oni koji su došli do Berlina kako bi videli trijumf i posvedočili pobedi sovjetskih trupa.

Pokrovitelj Nedelje ruskog filma je Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu, dok je organizator sama Gradska biblioteka uz Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Slovenska unija”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.