U trendu

„Nedozvani“

Nedavno je, u okviru Belefa, u Centru za kulturnu dekontaminaciju održana premijera koja će u narednoj sezoni bez sumnje privlačiti pažnju mnogobrojne beogradske pozorišne publike. Reč je o komadu Momčila Nastasijevića „Nedozvani“, koji se ne može smatrati ni konvencionalnom ni psihološkom dramom – u njemu nema ni duhovite lakoće razgovora, ni psiholoških razglabanja. Režije se prihvatio čovek koji je odavno postao institucija naše kulture, Jovan Ćirilov. Poznati teatrolog, svestrani intelektualac, pozorišni i jezički znalac, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ćirilov u svojoj biografiji beleži, između ostalog, dve zbirke pesama, jedan roman, nekoliko drama, rečnika, putopisnih dnevnika, pozorišnih eseja. Dugogodišnji direktor i selektor Bitefa prvi put je odlučio, u osmoj deceniji, da pokaže svoje rediteljsko umeće.

Nastasijevićev tekst Jovan Ćirilov je bezuspešno nudio mnogim rediteljima, koji su ga odbijali plašeći se suočavanja sa vatrometom autorove retorike. „Nedozvani“ su jedna od naših najboljih građanskih drama između dva rata, delo složeno kao i Nastasijevićeva poezija, a govori o kraju građanske klase. To je tipičan komad koji odgovara vremenu tranzicije. U središtu je srednja klasa, koja nije bila svesna toga da će biti izbrisana: rat, okupacija, komunizam, novi ratovi, poniženja. I mada postoje izvesne zamerke koje tekst čine manje interesantnim za igranje, Ćirilov je verovao da će proraditi njegovo višedecenijsko iskustvo.

Iako mlada, glumačka ekipa je dovoljno iskusna i intelektualno zahtevna, te se bez problema uklopila u podeljene role. U glavnim ulogama pojavljuju se Goran Šušljik i Vanja Ejdus, a pored njih tu su i Nada Šargin, Ivan Bosiljčić, Nenad Pećinar i Marija Opsenica. Scenografiju i izuzetne kostime uradila je Angelina Atlagić, koja je na najbolji način dočarala duh vremena predratnog Beograda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.