U trendu

Nekoliko koncerta u Beogradu pre dolaska Nove godine

BEOGRAD – Pre dočeka Nove godine 31. decembra, u Beogradu će biti održano još nekoliko koncerata umetnika različitih žanrova, od klasike, preko alternative do rok muzike.

Večeras će u velikoj sali Kombank Dvorane u Beogradu svoj redovan maratonski koncert održati rok muzičar alternativne struje – Nikola Vranjković.

Prethodni izvanredan nastup od puna četiri sata (decembar 2019. godine) na istom mestu doveo je do zapaženog i uspešnog rezultata: iznedrio se trostruki Live album „Biološki minimum“ (Multimedia music 2020).

U odnosu na taj nastup, postava benda doživela je jednu promenu, bas gitaru sada svira Miroslav Užarević Uža, nekadašnji član benda „Goribor“.

Ostatak benda je nepromenjen: osim Nikole, na bini Kombank Dvorane pojaviće se bubnjar Vladan Božilović, Andrej Mladenović na perkusijama i gitaristi Danilo Nikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović Kiza, koji svira i klavijature.

Muzičar i njegov bend nastupaju u Beogradu posle uspešnih koncerta početkom decembra u Zrenjaninu, Pančevu i Novom Sadu, kao i ranije u prestonici ove godine – Beer fest, Zappa barka, klubovi Fest, BitefArtCafe.

Vranjković će publiku prošetati kroz svoju bogatu karijeru i zanimljiv opus – tri studijska solo albuma i četiri materijala kada je bio važna karika alternativnog benda mračne atmosfere – “Block Out”.

Novogodišnji koncert u čast profesorke Olivere Đurđević biće takođe izveden danas u Istorijskom muzeju Srbije, koji je organizator nastupa uz udruženje „Unica Art” iz Beograda.

Profesorka Olivera Đurđević je rođena na Božić 1928. godine, a preminula je pre 15 godina (2006). Bila je prva jugoslovenska čembalistkinja, istaknuta pijanistkinja i predagog, čijim zalaganjem je predmet čembalo i uveden u nastavu Fakulteta muzičkih umetnosti (FMU).

U znak sećanja na profesorku Đurđević, njeno ime nose nagrada FMU za najbolje studente u oblasti kamerne muzike i međunarodno takmičenje kamerne muzike za učenike muzičkih škola.

Na programu su dela Marinkovića, De Falje, Ćiardija, Berbera, Satija, Von Vebera, Lija i Pulanka.

Muzički program će upotpuniti Dana Stojiljković čitanjem stihova pesme „Potonulo” Ive Andrića, koju je profesorka Đurđević veoma volela.

Naš proslavljeni violinista, maestro Jovan Kolundžija, uz klavirsku saradnju svoje sestre, čuvene pijanistkinje Nade Kolundžije, već je krenuo u mini seriju koncerata pod nazivom “Muzika je moja priča” i na programu proslavljenih umetnika su dela Žan Mari Leklera, Kamija Sen-Sansa i Frica Krajslera.

Nakon nastupa u Sremskoj Mitrovici i Aranđelovcu, Kolundžija će gostovati danas u Velikoj sali Centra za kulturu Lazarevac, a onda sutra, 29. decembra – sviraće u Beogradu: Ustanova Gvarnerius, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije.

U cilju promovisanja i afirmacije mladih talenata kojima je veoma posvećen u svom umetničkom radu, maestru će se na sceni pridružiti najbolji učenici iz muzičkih škola gradova domaćina.

Na istom mestu, 30. decembra je na programu koncert flautistkinje Bogdane Medenice, čime će svečano biti zatvorena deseta sezona ciklusa koncerata “FMU i Gvarnerius nagrađuju”.

Bogdana Medenica će nastupiti uz klavirsku pratnju Meri Bojić-Radojčić, sa kompozicijama Vivaldija, Genina, Boema, Mučinskog i Đorđevića, a ulaz je slobodan.

Poznati alternativni bend “Virvel” svoj tradicionalni decembarski koncert ovaj put održava u samom finalu godine, 30. decembra u Kulturnom Centru Grad.

“Virvel” obeležava 20. rođendan, i predstaviće aktuelan album „Žena sa bradom, patuljak, idiot“.

Takođe će ovog dana, 30.12. nastupati i rep bend iz Niša – “Stereo Banana” u kulturnom centru Dorćol Platz pred svečani doček Nove godine u tom prostoru.

Rok koncerti “Belgrade Rocks!” biće održani 29. i 30. decembra u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, gde će fokus biti na domaćoj rok sceni.

Tako će se u okviru manifestacije “Beogradska zima” održati besplatni nastupi 10 poznatih grupa – “Damir Urban & 4”, “Električni orgazam”, “Straight Mickey And The Boyz”, “Kanda, kodža i Nebojša”, “Zoster”, “Bjesovi”, “Paraf”, “Obojeni program”, “Artan Lili” i “Let 3”.
Prve večeri 29.12. nastupiće hrvatski muzičar Damir Urban sa svojim pratećim sastavom “Urban & 4”, kao jedan od najznačajnijih pevača regiona u poslednjih 30 godina.

Nedavno su objavili najnoviji singl “Sama”, a popularne su i njihove pesme “Budi moja voda”, “Sutra ćemo pričati”, “Priđi mi bliže”, “Iskra”, “Ne brini”.

Beogradski rok bend “Električni orgazam” osnovan je 1980. godine, nedavno su u Kombank Dvorani Beograda proslavili jubilej od četiri decenije postojanja, a onda su imali svirku i u Tvornici kulture u Zagrebu. Grupa je u više od 40 godina karijere izdala 12 studijskih, 7 živih i 3 kompilacijska albuma.

Tog prvog dana će svirati alternativni rok bend “Straight Mickey and the Boyz”, nastao 2009. godine, imaju poznate numere – “Dalek Svet”, “Haos radi”, “Ne osećam se dobro”, “Ponovo se Budim”.

Bend “Kanda, Kodža i Nebojša” (KKN) počeo je karijeru 1990. godine, i za tri decenije rada objavili su devet albuma, često nastupaju u Beogradu po klubovima, i na festivalima.

Prve večeri na planu jeste i “Zoster” iz Bosne i Hercegovine, osnovan 2000. godine, sa četiri studijska albuma i znanim pesmama – “Kuda idu svi ti ljudi”, „Volio sam te“, „Budi svoj“, „Vrijeme će doći“.

Drugo veče, 30. decembra sviraće pank rok atrakcija “Bjesovi” iz Gornjeg Milanovca, prisutni na srpskoj sceni od daleke 1987, koji su postali poznati 1993. godine nakon pobede na „Gitarijadi” u Zaječaru. Diskografiju grupe “Bjesovi” predstavljaju 6 studijskih i dva koncertna albuma.

Tu je i pank bend “Paraf”, osnovan sredinom 1970-ih godina i bili su među prvim pank grupama van Velike Britanije i sa „Pankrtima“ iz Ljubljane, uveli su globalnu muzičku revoluciju.

“Obojeni program” jedan je od najdugovečnijih sastava na domaćoj muzičkoj sceni, koja postoji još od 1980. kao trio, i bili su među prvim srpskimbendovima koji se pojavio na Evropskom MTV-u, 1993. godine, sa spotom za pesmu „981“.

Veliki ljubitelji alternativne elektro rok grupe “Artan Lili” dočekaće ovaj bend koji će sledeći svirati 30.12., i smatraju se jednim od predstavnika nove muzičke srpske scene, aktivni od 2013. godine.

Regionalni hitovi su im – „Ako stanemo tu“, „Nije svejedno“, „Srce“, „Ono što te neće“, „Ispod kože“ ili „D.E.P.R.A.“ (za ovu pesmu su osvojili prvu nagradu “Milan Mladenović” 2019 istoimene Zadužbine), a imaće koncert i 31.12. za doček Nove godine u klubu “Elektropionir”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar