U trendu

Nepoznati Betoven

U Vašingotnu će, 20. septembra, Nacionalni simfonijski orkestar izvesti do sada nepoznato delo Ludviga van Betovena (Ludwig van Beethoven, 1770-1827). Ova svetska premijera, prirodno, izaziva ogromno interesovanje – reč je skoro pronađenoj uvertiri za operu „Makbet“.

Betoven je imao nameru da napiše operu po poznatom Šekspirovom delu, u saradnji sa austrijskim libretistom Joakimom von Kolimom (Joachim von Collin). Ipak, njegov je saradnik brzo odustao od ideje, smatrajući da je muzika previše „turobna“. Betoven je, posle odustajanja libretiste, i sam prekinuo rad na operi. Ostala je samo uvertira, muzička pratnja za tri veštice koje se pojavljuju na početku Šekspirovog komada.

Note su dugo bile izgubljene: odmah po Betovenovoj smrti, nestale su, dospevši u privatne ruke u Bonu, Berlinu i Londonu. Holandski kompozitor Albert Viljem Holsbergen (Albert Willem Holsbergen) je zaslužan za otkrivanje ovog dela: za njega je saznao slučajno, posetivši web-stranicu jednog obožavaoca Betovena. Potrudio se, sakupio delove partiture i spojio ih u celinu.

Početak nikada dovršene opere, komponovan 1810. godine, u trajanju od 8 minuta, će premijerno biti izveden u Holsbergenovom aranžmanu: na vašingtonskoj sceni će se pojaviti dva klarineta, dve oboe, dva fagota, dve flaute, četiri roga, dve trube, timpani i gudači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.