U trendu

Nikola Vranjkovidh: Rok pesnik i koncertna grmljavina

BEOGRAD – Rok muzičar Nikola Vranjković održao je sinoć tročasovni koncert na reci, u neobičnom i atraktivnom ambijentu “Zappa barke” u Beogradu, pred velikim brojem iskrenih ljubitelja koji su upijali svaki stih i horski pevali sa muzičarem.

Svestrani umetnik – kompozitor, pisac tekstova, gitarista, producent, pevač, pre dve godine je prvi put na istom prostoru imao uspešan koncert, tako da je ove noći tek po drugi put isprobavao teren i opipavao puls neke svoje nove publike.

Bivši frontmen antologijske alternativne rok grupe “Block Out” nije izneverio ni sada očekivanja svojih fanova, koji su od samog početka do kraja disali kao jedan i pratili zavidan opusa Vranjkovića kroz sedam magičnih albuma – četiri od spomenutog benda i tri dragulja iz solo karijere.

Maratonski događaj je krenuo upravo sa grupom Block Out i kompozicijom koja je sve odmah pokrenula – “Najduži je poslednji sat”, što je bila tek uvertira, “pređelo” za ono što sledi.

Odmah narednom numerom je Vranjković nagovestio uobičajenu grmljavinu i eksploziju sa stihovima “Moj korak je moje ime, čuvaj me” za pesmu gde jasno i odlučno poručuje “Nikada ti neću više otkriti nijednu tajnu”, sa remek dela od solo albuma “Veronautika” (2017).

Upravo je taj album iznedrio jedinstvene instrumentalno-vokalne bisere od kojih je teško odrediti koji je najuzvišeniji, jer svi izazivaju vrhunski doživljaj bez premca.

Tako se na albumu nalazi i 11-minutno čudo “Večernja zvona”, koje se ne može slovima prepričavati, mora se doživeti takvo muzičko putešestvije za sva čula, što važi i za “Fotelju”, identičnog trajanja, koja ima tako jedinstven uvodni segment satkan od neponovljivih gitarskih i bubnjarskih instrumentala.

Dubok glas lidera idealno se uklapa u gitarske rifove i duge solaže koji zavode auditorijum ispred bine, a koliko detaljno poznaju iz publike tekstove pesama, bilo je jasno kada su svi redom pevali poznatu melodramu “Dve reči”, koja se pamti i po upečatljivom video spotu.

Nikola je rešio da na ovoj izvanrednoj numeri mikrofon prepusti svojim obožavaocima, jer su oni više od pola pesme uglas snažno pevali, ne davajući mu da se on priključi i nastavi.

Sa navedenog albuma treća u nizu beše “Zadrži svoj dah”, kao istinsko remek delo, gde dominira, kao i u “Dve reči”, briljantan instrumental i ostavlja bez daha prepun brod publike.

Vranjković predstavlja specifičan fenomen u savremenoj rok muzici.

Iako ne pripada “mainstream” pravcu, dakle nije u komercijalnim vodama, već u umetničko autorskom prosedeu, koja naginje ka nezavisnoj, alternativnoj sceni, bez izuzetka svaki put uspeva da rasproda svoje nastupe, premda veoma često svira u Beogradu.

Nije prošlo ni dva meseca od njegove prethodne svirke u prestonici kada je napunio Letnju baštu rok kluba Fest u Zemunu (19. jun), koju je “opsedao” i u junu 2020, eto “Zappa barka” je bila krcata posetiocima, gde je nekoliko stotina duša iskreno uživalo u performansu.

Neumoran muzički umetnik, samo što je gostovao na turneji po Srbiji (Šabac, Valjevo) i regionu (“Lake Fest” – Nikšić), nije mu problem da održi i maratonski koncert u Beogradu sa svojim vrhunskim bendom od pet članova, koji ga zdušno prate i čine jedan kompaktan i bogat organizam.

Repertoar se i dalje zakačio za grupu “Block Out” kada je priznao Vranjković da ide “Protiv sebe”, jer se nalazi na samom “Raskoraku”, kroz stihove “ako ostanem, moraću dalje”.

Kako pesimistično najavljuje i piše Vranjković “Kraj je zimskog sna, a java ne obećava” u čuvenoj pesmi “Sretenje”, tako mu se sledeće delo proteže na ogroman period “Dve hiljade i kusur godina”, uvek poetično, fatalno, osvešćeno, jer on upozorava, opominje, brine za sve dalje šta se može desiti.

Rok pesnik, dobitnik nagrade “Strune od svetla” upravo za umetničku vrednost svojih pesama, uglavnom na koncertima, kao i sinoć, ne priča mnogo, tek povremeno se obrati publici, ako ima potrebe.

On smatra da sasvim dovoljno njegove pesme govore kroz njega, mada ume da se našali, tako što članove svog benda predstavlja prema imenima injekcija protiv Kovida-19, što je bilo simpatično.

Ume kantautor i bolno da prizna “Tako mi nedostaješ” u neprevaziđenoj rok baladi “Tajni život suterena”, i sve vreme uspeva tokom tri sata da oduševljava fanove, kojima nikad nije dosta svirke, jer su navikli da slušaju Vranjkovića i po četiri sata bez problema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.