U trendu

Nišville danas obeležava Svetski dan džeza i u Briselu

NIŠ – Nišville jaž festival će danas tradicionalno obeležiti Svetski Dan Džeza kao deo velike svetske proslave UNESCO-a sa matine koncertom u Nišu, kao i u Briselu sa nastupom večeras, najavila je direkcija ovog festivala iz Niša.

Za ovogodišnji, 11. “International Jaž Day” Herbi Henkok Džez instituta, biće održan matine program u Nišu na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški džez sastav “Thursday Reading Club”.

U Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 19 sati nastupiti grupa “Nišville Rojaze Orćestra” u sklopu “ROJAZE” projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske.

Ukupno 24 muzičara iz tri države će izvesti zajednički program u čast svetskog Dana džeza.

Bend “Thursday Reading Club” je sastavljen od niških džez muzičara: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi.

“Nišville Rojaze Orćestra” nastupiće večeras od 19 sati u prestonici Belgije, u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza.

Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u mnogim zemljama sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.