U trendu

Noć istraživača 30. SEPTEMBRA i 1. OKTOBRA u Srbiji

BEOGRAD – Manifestacija „Evropska noć istraživača u Srbiji – Ulice pod svetlom nauke“ biće održana 30. septembra i 1. oktobra u 26 gradova, gde će svi sadržaji biti besplatni za posetioce, najavili su danas organizatori.

Portparolka Zorana Minčić je rekla na konferenciji za novinare da je cilj manifestacije promocija nauke i približavanje naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta, a 13. „Noć istraživača“ biće održana u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Inđiji, Pirotu, Pančevu, Čačku i Gornjem Milanovcu.

Tu su i Kruševac, Trstenik, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Leskovac, Ranovac, Kikinda, Šabac, Petrovac na Mlavi, Negotin, Zaječar, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

Rukovoditeljka sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke iz Beograda Tanja Adnađević je podsetila da je predpandemijska „Noć istraživača“ 2019. imala oko 100.000 posetilaca i da se nada da će ove godine „dostići te brojke, ako ne i prevazići“.

Jedan od tematskih fokusa manifestacije biće neraskidive veze nauke i umetnosti, sa akcentom na brojne načine koji upućuju da je često nauke jedna od vrsta umetnosti, a Adnađević je kao koordinatorka projekta „Refokus art“ istakla da su iste veštine ključne za karijeru istraživača neophodne takođe u umetnosti.

S druge strane kroz aktivnosti projekta „Sajenskul“ naučnici će se truditi da ukažu na značaj nauke za svakodnevni život i kroz mkombinaciju zabave i nauke razbiju predrasude o istraživačkom poslu.

Vanredna profesorka fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu i koordinatorka „Sajenskula“ Biljana Šljukić Paunković je istakla da je njihova osnovna ideja da se nauka ilustruje kao motor koji pokreće društvo.

Kako je najavljeno, između ostalog, tokom „Noći istraživača“ Nišlije će se moći upoznati sa nastankom svile, kako je razvoj nauke uticao na apstraknu umetnost i sa pozorišnim svetom „Zone Zamfirove“, dok će u Pirotu posetioci otkriti tajne pirotskih ćilima i gastronomskih specijaliteta, a u Trsteniku kako astronauti čuvaju zdravlje.

Najraznovrsniji program „Noći istraživača“ se priprema u Beogradu, gde će manifestacija imati i treće veče 3. oktobra, kada će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu LP duo prirediti koncert posvećen kvantnoj muzici.

Prve večeri manifestacije u Beogradu na nekoliko lokacija u centru bićepriređen „Lov na blago“, a vrata će otvoriti labaratorija Fakulteta za fizičku hemiju, dok će Naučni klub CPN imati radionicu o rasplesanim žicama i muzičkoj nauci koja pokreće instrumente.

Iste večeri biće priređene i vođene šetnje gradom tragovima murala i secesije, a u „Silosima“ na Dorćolu će se 1. oktobra sa naučnim pravilima poigravati brojni cirkusanti. Sadržaji u okviru „Noći istraživača“ će se odvijati od 16:00 do 22:00, a kompletan program biće objavljen na zvaničnoj strani nocistrazivaca.rs.

„Evropska noć istraživača u Srbiji“ je finansirana iz programa „horizon 2022“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, u okviru programa „Marija Sklodovska Kiri“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.