U trendu

Nordeus fondacija nudi besplatnu platformu za gejming

BEOGRAD – Nordeus fondacija danas predstavlja besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab, saopštili su iz Nordeusa.

Kroz kurseve, iskustvo stručnjaka praktičan rad, otvorene izvore informacija, mladi mogu da steknu osnovna znanja o samoj industriji, disciplinama i karijerama u okviru nje.
Kako bi mladi saznali što više o jednoj od industrija budućnosti, Nordeus fondacija pokrenula je Gejmlab platformu sa ciljem da ona bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara.

Početna verzija platforme obuhvata kurseve o šest ključnih disciplina u gejming industriji uz mnoštvo drugih korisnih informacija i izvora.

Svoje znanje i iskustvo sa polaznicima kursa, za početak dele stručnjaci Nordeus i Srpske asocijacije industrije video igara (SGA) , a u planu je pridruživanje i drugih kompanija.
„Ovo je početna verzija platforme, koja prikuplja i sistematizuje postojeće znanje naše gejming zajednice koje smo proširili i prilagodili deci i mladima. Cilj nam je da je kroz angažovanje i saradnju sa drugim kompanijama i organizacijama kontinuirano nadograđujemo. Želimo da i na ovaj način udružimo domaću gejming industriju i podelimo znanje sa narednim generacijama, kako bi imali što bolje šanse za uspeh u globalnoj digitalnoj ekonomiji. Verujemo da će širok dijapazon znanja i veština koje nude naše stručnjaci iz gejming industrije u tome značajno pomoći“, naglasio je Miloš Paunović, programski menadžer Nordeus fondacije.

Prvih šest kurseva na platformi realizovani su kao deo projekta „Preduzmi ideju“ koji sprovodi Inicijativa „Digitalna Srbija“ uz podršku USAID-a.

Ove lekcije pružaju uvod u osnovne discipline i karijere u gejming industriji, a svoja iskustva i znanja kroz njih dele stručnjaci iz Nordeusa i SGA.
Pored osnova razvoja video igara i programiranja u gejmingu, zainteresovani će za početak imati priliku da saznaju više o gejm dizajnu, umetnosti u igrama, marketingu i istraživanju korisničkog ponašanja.

„Svedoci smo sve bržeg rasta industrije video igara kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Sada se već jasno vidi da su mogućnosti primene neograničene – od zabave, do nauke, obrazovanja i privrede – budućnost će tek pokazati njen pun potencijal. Dok sam razvoj video igara pruža neograničene mogućnosti za učenje, kreativnost i stvaranje prilagođeno svetu u kojem živimo i budućnosti koja dolazi. Na platformi će pored kurseva u budućnosti biti svima dostupni i besplatni obrazovni programi, usmereni prevashodno na srednjoškolce i studente. Razvoj video igre je izvanredan multidisciplinarni obrazovni proces, kroz koji deca i mladi mogu da unapređuju svoja znanja iz programiranja, digitalne umetnosti, dizajna, dok unapređuju i svoju kreativnost i timski rad. Spajaju ih zajednički ciljevi, interesovanja i ljubav ka video igrama“, dodao je Paunović.
Ambicije za platformu vezane su za udruživanje kompanija i stručnjaka iz industrije koji dele znanje sa budućim generacijama, kao i za hibridni rad u školama širom zemlje u okviru koga će učenici raditi sa svojim profesorima i vršnjacima i zajedno stvarati u učiti kroz iskustvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar