U trendu

Novi koncerti tokom juna u Galeriji “Artget” KCB-a

BEOGRAD – Kulturni centar Beograda (KCB) privodi kraju svoj regularan muzički program pred ulazak u letnju sezonu, tako da će publika moći u Galeriji Artget tokom juna da prati uživo ili onlajn koncerte pijanistkinje Marije Bajalice i mecosoprana Jane Spasojević, kao i međunarodni festival “Amadeus”.

Ponedeljak, 7. jun je rezervisan za dvostruki koncertni sadržaj, tako će se od 18 sati realizovati spomenuta smotra “Amadeus”, dok će od 20 časova nastup imati Marija Bajalica na klaviru.

Svečani koncert nagrađenih takmičara je finalni deo 13. internacionalnog festivala muzike “Amadeus” koji je organizovala osnovna i srednja muzička škola „ Amadeus“.

Festival uvek počinje trodnevnim takmičenjem, a nastavlja koncertima u atraktivnim beogradskim prostorima, i dobitnici prvih nagrada nastupiće na koncertu u Galeriji Artget.

Nastavak koncertnog programa u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije će prirediti pijanistkinja Bajalica.

, koja je diplomirala i magistrirala studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a već tokom školovanja osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i festivalima.

Ubrzo nakon završenih magistarskih studija odlazi u Juznoafričku Republiku gde je od 1993. do 2005. godine radila kao docent na katedri za klavir, Univerziteta u Pretoriji.

Početkom 2006. otišla je za Australiju, gde je od 2007. do 2016. predavala klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na Univerzitetu u Adelaidi.

Program njenog koncerta čini kompozitor Sergej Prokofjev – “Romeo i Julija”, deset komada za klavir, op. 75, kao i Aleksandar Vujić – “Srpsko kolo” i “Valcer”.

Koncert mecosoprana Jane Spasojević i pijaniste Dušana Grozdanovića biće održan 14. juna na istom mestu Artget galerije.
Gosti koncerta su klavirski sastav “VooDoo” piano duo koji čine Vuk Božilović i Dušan Grozdanović. Ovi mladi muzičari zatvoriće sezonu ciklusa “Koncerti u Galeriji” 2020/2021, nastupom koji čine odabrane solo pesme i arije.

Na programu će biti dela kompozitora Roberta Šumana, Kurta Vajla, Franca Šuberta, V.A. Mocarta, Žaka Ofenbaha, Đoakina Rosinija.
Jana Spasojević je tokom školovanja bila član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu kao i deo ansambla opere mladih teatra Madlenijanum gde je debitovala 2013. u Mocartovoj operi “Čarobna frula”.

Već naredne godine je upisala “Prajner” konzervatorijum u Beču gde je nastavila usavršavanje, a do sada je imala brojne koncerte u Erbar sali u Beču, Albert Holu u Kanberi, čak i u Kini – gradovima Čengdu i Pekingu.

Već narednog dana nakon navedenih koncerata, snimak nastupa će biti objavljen na YouTube kanalu KCB-ai dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja broja publike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.