U trendu

Novi Sad: Kaleidoskop kulture se završava Dizajn paviljonom

NOVI SAD – Treći „Dizajn paviljon“ posvećen primenjenoj umetnosti biće otvoren 1. oktobra i trajaće do 8. oktobra, čime će biti završena manifestacija „Kaleidoskop kulture“ u Novom Sadu, saopštili su danas organizatori.

„Na jednoj od kultnih lokacija u Novom Sadu, SPENS-u, simbolu modernističke arhitekture grada, predstaviće se najbolje evropske, regionalne i domaće dizajn prakse u sektoru kulture“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, u okviru izložbe „Dizajn for kalčer“, realizovane u saradnji sa evropskim projektom Rikalčer i PDP konferencijom, na ulazu broj 8 SPENS-a biće izloženo više od 200 eksponata, među kojima su posteri, publikacije i drugi grafički materijali.

„Izložba obuhvata radove nekih od najznačajnijih predstavnika regionalne, evropske i svetske dizajn scene među kojima su Pentagram, Biro Mirko Borše, Grafein, And Atelie, kartridž Leven, Todohunto i Studio ES“, navodi se u saopštenju.

Od domaćih predstavnika tu su Slavimir Stojanović Futro, Marina Milanović, Dragana Krtinić, dizajn studiji Metaklinika i Petergregson, i drugi.

Kako je najavljeno, publika će imati prilike da se upozna i sa projektima koji su realizovani za francusko Ministarstvo kulture, britanski Tejt modern, Bavarsku narodnu operu, londonski Muzej dizajna, britanski Institut za savremenu umetnost, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Istorijski muzej u Sarajevu i druge.

U okviru „Dizajn paviljona“ od 1. do 3. oktobra, biće održana „PDP konferencija“, koja Okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce, a učesnici su sada austrijski grafički dizajner i osnivač studija za vizuelne komunikacije Studio elastik, Konstantin Demner, austrijski arhitekta i scenograf Volfgang Fil, beogradski vizuelni umetnik Uroš Krčedinac i drugi.

„PDP konferencija“ obuhvatiće i izlozbe „Rou perspektivs“ od 1. do 3. oktobra u galeriji „Macut“, koju priređuje istoimeni fotografski kolektiv koji čine Jelena Nikolić, Predrag Đulinac i Stefan Jovanović, i „ŠIFT“ sa 30 rizografika odabranih na konkursu PDP konferencije, vizuelnih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Albanije, Mađarske, Švedske, Ukrajine i Australije.

Kako je najavljeno, mladi umetnici iz Litvanije Anton Karjuk i Vitautas Stakutis predstaviće 3. oktobra u Kulturnom centru „LAB“ svoje instalacije za koje su inspiraciju pronalazili u bogatoj arhitekturi iz različitih perioda u istoriji Novog Sada i Kaunasa. 

Ovogodišnji „Dizajn paviljon“ plod je saradnje Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, PDP konferencije kreativnih medija i projekta Rikalčer. „kaleidoskop kulture“ traje od 2. septembra u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.