U trendu

Novi Sad: Kaleidoskop kulture se završava Dizajn paviljonom

NOVI SAD – Treći „Dizajn paviljon“ posvećen primenjenoj umetnosti biće otvoren 1. oktobra i trajaće do 8. oktobra, čime će biti zavrÅ¡ena manifestacija „Kaleidoskop kulture“ u Novom Sadu, saopÅ¡tili su danas organizatori.

„Na jednoj od kultnih lokacija u Novom Sadu, SPENS-u, simbolu modernističke arhitekture grada, predstaviće se najbolje evropske, regionalne i domaće dizajn prakse u sektoru kulture“, kaÅŸe se u saopÅ¡tenju.

Kako je najavljeno, u okviru izloÅŸbe „Dizajn for kalčer“, realizovane u saradnji sa evropskim projektom Rikalčer i PDP konferencijom, na ulazu broj 8 SPENS-a biće izloÅŸeno viÅ¡e od 200 eksponata, među kojima su posteri, publikacije i drugi grafički materijali.

„IzloÅŸba obuhvata radove nekih od najznačajnijih predstavnika regionalne, evropske i svetske dizajn scene među kojima su Pentagram, Biro Mirko BorÅ¡e, Grafein, And Atelie, kartridÅŸ Leven, Todohunto i Studio ES“, navodi se u saopÅ¡tenju.

Od domaćih predstavnika tu su Slavimir Stojanović Futro, Marina Milanović, Dragana Krtinić, dizajn studiji Metaklinika i Petergregson, i drugi.

Kako je najavljeno, publika će imati prilike da se upozna i sa projektima koji su realizovani za francusko Ministarstvo kulture, britanski Tejt modern, Bavarsku narodnu operu, londonski Muzej dizajna, britanski Institut za savremenu umetnost, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Istorijski muzej u Sarajevu i druge.

U okviru „Dizajn paviljona“ od 1. do 3. oktobra, biće odrÅŸana „PDP konferencija“, koja Okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce, a učesnici su sada austrijski grafički dizajner i osnivač studija za vizuelne komunikacije Studio elastik, Konstantin Demner, austrijski arhitekta i scenograf Volfgang Fil, beogradski vizuelni umetnik UroÅ¡ Krčedinac i drugi.

„PDP konferencija“ obuhvatiće i izlozbe „Rou perspektivs“ od 1. do 3. oktobra u galeriji „Macut“, koju priređuje istoimeni fotografski kolektiv koji čine Jelena Nikolić, Predrag Đulinac i Stefan Jovanović, i „Å IFT“ sa 30 rizografika odabranih na konkursu PDP konferencije, vizuelnih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Albanije, Mađarske, Å vedske, Ukrajine i Australije.

Kako je najavljeno, mladi umetnici iz Litvanije Anton Karjuk i Vitautas Stakutis predstaviće 3. oktobra u Kulturnom centru „LAB“ svoje instalacije za koje su inspiraciju pronalazili u bogatoj arhitekturi iz različitih perioda u istoriji Novog Sada i Kaunasa. 

OvogodiÅ¡nji „Dizajn paviljon“ plod je saradnje Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, PDP konferencije kreativnih medija i projekta Rikalčer. „kaleidoskop kulture“ traje od 2. septembra u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.