U trendu

O bagri i ostalima

Ilija Bakić, domaći pisac fantastike, ove godine je objavio čak dve zbirke priča. Jedna je "Nastaviće se… (stripopriče br.1)", a druga "Bagra diše". Dok "Nastaviće se…" pokazuje Bakićevu vedriju stranu, zbirku "Bagra diše" čine pripovetke uglavnom napisane tokom mračnih devedesetih godina prošlog veka, pripovetke o zamišljenoj još mračnijoj budućnosti.
To što su ove pripovetke mračne ne znači da su lišene humora. Naprotiv. Recimo, "Ajduci", o obnavljanju hajdučije u Srbiji, nakon što je dospela u potpunu izolaciju; tu su i hajduci i njihovi jataci i izdajnici, i dobavljači oružja i prevoznička firma "Krstić"… Nema u svim pričama takvog humora. U priči "Benzinaši" pratimo sudbinu švercera benzina, jedan je od običnog šofera-švercera postao šef, drugi je tek šofer, a isto im se hvata, živi se bedno i u strahu. "Begunci, krv" predstavlja pokušaj troje očajnika da iz Srbije u kojoj je sve gore pobegnu negde, samo što za očajnike nikog nije briga i nigde nisu poželjni, dok je "Poseta" priča o ocu koji obilazi svog neobičnog sina, sina koji svojom mukom plaća izdržavanje roditelja.
Ne odvijaju se sve priče iz zbirke "Bagra diše" u Srbiji, niti se odnose samo na njenu budućnost. Ono što im je zajedničko jeste da pripovedaju o teškoj budućnosti odbačenih i ugnjetenih, bilo da se radi o mladim ljudima zatrovanim radijacijom koji nikada neće moći da napuste oblast koja ih uništava, o radnicima koju krvlju i znojem pokušavaju sebi da obezbede nešto bolje, najamniku koji pokušava da preživi i obavi posao u nehumanim uslovima kako bi izdržavao najmilije… Tu je i priča o ljudima uništene seksualnosti kojima samo kombinacija droge i kasapljenja može da pruži uživanje, o tehnologiji uznapredovaloj toliko da je moguće, prema nečijem DNK uzorku, napraviti otrov posebno za tu osobu (i protivotrov, pa tu osobu ucenjivati)… Bakićeva vizija budućnosti je mračna – i odlično ispričana, preko sudbine mahom malih ljudi koji pokušavaju da prežive u sve nehumanijem svetu, tako da vam nije nimalo teško da i sebe zamislite u sličnoj situaciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar