Obeleženo 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske

NOVI SAD – Povodom obeležavanja 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske, predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović otvorio je sinoć u Novom Sadu izložbu „Kračun“, posvećenu Teodoru Kračunu, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

„Čestitajući Galeriji Matice srpske njen dan, mi zapravo odajemo počast svima koji su vekovima predano i posvećeno radili na sakupljanju i očuvanju naše bogate umetničke baštine“, rekao je tom prilikom Mirović.

„Istovremeno, ovom izložbom mi potvrđujemo poštovanje prema Teodoru Dimitrijeviću Kračunu i prema svima drugima koji su nas, svojim velikim umetničkim delom, činili i učinili prosvećenim i kulturnim narodom, dostojnim sopstvene istorije“, rekao je Mirović.

On je istakao da je temelj srpskog identiteta, postojanja i opstajanja srpskgo naroda na ovom prostoru, jeste „kulturna, duhovna i institucionlna vertikala koja uprkos istorijskim iskušenjima, traje vekovima“.

„Obeležavajući ovaj dan, i sećanje na 1847. godinu, kada je u Budimpešti doneta odluka o osnivanju Muzeja Matice srpske, negujemo i stvaramo tradiciju za buduća vremena. Nacionalna umetnost je nešto o čemu svi zajedno moramo da brinemo“, kazala je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.