U trendu

Obnovljena skulptura Vuka Karadžića ponovo na postamentu

BEOGRAD – Obnovljena bronzana skulptura Vuka Karadžića vraćena je na postament, saopštio je danas Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Vraćanju skulpture autora Đorđa Jovanovića, prisustvovali su gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i tim koji je radio na obnovi, kaže se u saopštenju.

Tu su bili direktorka Zavoda Olivera Vučković, pomoćnika direktora Marina Pavlović, projektant Zoran Tucić, predstavnici firme izvođača KOTO i vajar Zoran Kuzmanović.

Zavod je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, koji je bio postavljena 1937. godine u beogradski Park Ćirila i Metodija.

Tokom radova u novembru i decembru u smederevskm ateljeu Kuzmanovića skulptura, kao i livena slova oprani su spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni stari korodirani ankeri, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, postament spomenika je takođe obnovljen, a izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine i obrađeni kameni blokovi.

„Izrađene su ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova“; kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.