U trendu

Odložen koncert posvećen Renatu Balestri zbog bolesti diri

BEOGRAD – Spektakl koncert posvećen čuvenom modnom kreatoru i kostimografu Renatu Balestri, koji je trebalo da se održi u subotu, 18. septembra na velikoj sceni Narodnog pozorišta, odložen je zato što je dirigent projekta pozitivan na virus Kovid-19, saopštili su organizatori iz agencije “Fabrika”.

Veče pod nazivom “Opera, balet i moda-Beograd s ljubavlju Renatu Balestri”, posvećeno značajnom italijanskom umetniku, trebalo je da se realizuje prema inicijativi upravo dirigenta Jakopa Siparija di Peskaserolija, velikog prijatelja Balestre.

Glavna zvezda koncerta, jedan od najvećih ne samo Italijanskih, već svetskih dirigenata današnjice, Sipari je sinoć poslao nalaz na kome se vidi da je na PCR testu pozitivan.

On se trenutno nalazi u Nikaragvi gde je nastupao u okviru Južnoameričke turneje.

PCR test je radio kako bi danas mogao da se vrati u Rim i 16. septembra dođe u Beograd, taman da pripremi ovaj spektakl.

Kako navode iz organizacije, u jutrošnjem dogovoru sa upravnicom Narodnog pozorišta Ivanom Vujić Kominac, usaglasili su se da pomere koncert, jer je nemoguće za samo dva dana pronaći adekvatnu zamenu, a ne bi ni bilo u redu, jer Sipari radi na ovom koncertu već šest meseci.

Podsetimo, veliko koncert je najavljen za 18. septembar kao sadržajan program iz tri poglavlja, gde bi u prvom segmentu solisti NP Bojana Žegarac i Jovan Veselinović izveli odlomke iz baleta “Labudovo jezero”, Petra Iliča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Manekeni bi u formi performansa prikazali najatraktivnije kostime koje je za ovaj balet kreirao Renato Balestra.

Drugi deo koncerta po planu bi predstavio omiljene arije Balestre, koje bi pevale naše istaknute operske dive – mecosopran Jadranka Jovanović i soprani Jasmina Trumbetaš i Sanja Kerkez, kao i gošće iz Italije i Nemačke.

Za sam kraj je osmišljen modni performans sa kostimima koje je Balestra kreirao za čuvenu operu “Pepeljuga” u režiji Jagoša Markovića.

Čim se usaglase dalje obaveze dirigenta nakon što ozdravi i termini Narodnog pozorišta, javnost će biti obaveštena o novom datumu koncerta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.