U trendu

Odluka o zaštićenom statusu Krunske ulice pred usvajanjem na Vladi Srbije

BEOGRAD – Dugo očekivana odluka o proglašenju Krunske ulice za prostornu celinu od kulturno-istorijskog značaja konačno se nalazi pred usvajanjem na Vladi Srbije, saopštili su danas predsednici Društva za ulepšavanje Vračara i Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca – Aleksandar Arsenijević i Miloš Jovanović.

“Ministarstvo kulture, kao nadležna institucija i neprikosnovena u sferi unapređenja kulture i očuvanja kulturnog nasleđa, sprovelo je neophodne korake da elaborat za zaštitu Krunske ulice, koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u formi odluke bude usvojen na Vladi, čime su uklonjene sve prepreke da Krunska ulica ovaj zaštićeni status i dobije“, navode Arsenijević i Jovanović u svom saopštenju.

Oni navode i da je bilo krajnje vreme da država preuzme vodeću ulogu u zaštiti graditeljske baštine, koja je, tvrde, poslednjih godina u tom delu grada pod stalnim nasrtajem građevinskih tajkuna.

Očekuju da će Vlada usvojiti odluku već na narednoj sednici i da će, prepoznajući značaj očuvanja graditeljskog nasleđa kao dela kulturno-istorijske baštine srpskog naroda, proglasiti Krunsku ulicu za prostornu kulturno-istorijsku celinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar