U trendu

Održana onlajn konferencija o trendovima u arhitekturi

BEOGRAD – Virtuelna konferencija o trendovima u arhitekturi i dizajnu prostora “Arćitecture/Building /Creation /Design” danas je održana uoči sutrašnje 17. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”.

Na otvaranju konferencije, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić, navela je da Ministarstvo kulture drži Bijenale u Veneciji visoko na svojoj agendi i čvrsto stoji iza tima koji predstavlja Srbiju, ali i čini sve da na najbolji način doprinese međunarodnom ugledu Srbije.

“Učešćem na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, naša zemlja je u prilici da se predstavi svetskoj javnosti u oblasti arhitekture, što doprinosi njenoj umetničkoj afirmaciji, i mnogo šire – kulturnoj i političkoj reprezentaciji”, istakla je Vanušić.

Na onlajn konferenciji je predstavljena nova domaća arhitektonska scena, a pružen je širok spektar tema kao što je edukacija i generalno organizovanje arhitekture u Srbiji.

Ksenija Lalović, profesor na Odseku za urbanizam pri Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu podvukla je da se naše društvo dinamično menja, kao i same okolnosti na globalnom nivou, i da je veliki izazov profilisati obrazovanje koje može da odgovori na te promene.

“Naša praksa još uvek ima neke tradicionalne elemente i teško se adaptira na nove modele i zahteve koje globalna kretanja zahtevaju. Ipak mi konstantno radimo na unapređenju, sada imamo 9 različitih programa, a krenuli smo od samo jednog kada je započeo bolonjski proces”, istakla je Lalović.

Miljana Zeković, profesor sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu objasnila je da oni studente arhitekture ne uče da crtaju, već ih uče da misle.

“Zbog dinamičke promene društva u kom živimo, obrazovanje treba da bude fleksiblinije kako bi pratilo te promene, a zadatak edukatora u arhitekturi je da studente učine prijemčivim za promenu“, navela je Zeković.

Milan Đurić, predsednik Udruženja arhitekata Srbije smatra da deljenje arhitekture na inženjerstvo ili umetnost je negiranje njene suštine kao samostalne discipline.

“Ona je autonomna delatnost i u tome su nam pomogle regulatorne izmene. Arhitektura nikada nije imala ovu regulativnu poziciju koju danas ima”, pojasnio je Đurić.

Nakon prvog panela ovogodišnji predstavnik Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji autorski tim Moderni u Beogradu (MuBGD), sačinjen od osam arhitekata, predstavio je projekat i izložbu „Osmi kilometar“ koja će sutra predstavljati Srbiju na Bijenalu.

Predlog izložbe izabrali su Stručni savet i komesar Slobodan Jović putem otvorenog konkursa za dizajn koji je organizovao Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Tim mladih autora Moderni u Beogradu predstavio je temu 17. Bijenala arhitekture u Veneciji “Kako ćemo živeti zajedno” kroz odnos život – rad, a poseban predmet istraživanja, koji čini osnovni sadržaj izložbe u Paviljonu Srbije, jeste rudarski grad Bor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.