U trendu

Održana tribina o Dobrici Ćosiću i Pavlu J. Šafariku u SANU

BEOGRAD – Tribina Biblioteke SANU – Srpske akademije nauka i umetnosti, održana je danas u Svečanoj sali ove ustanove u Beogradu, a pozdravnu reč je uputio urednik i književnik Miro Vuksanović.

Na tribini su promovisane dve knjige – „Srpska književnost u istorijama književnosti: povodom 225. godišnjice rođenja Pavla Josifa Šafarika: zbornik radova sa naučnog skupa održanog 23. i 24. novembra 2021. godine”, urednika Zlate Bojović (Beograd, SANU, 2022) i “Romani Dobrice Ćosića: zbornik radova sa naučnog skupa 1. novembra 2021“, urednika Jovana Delića.

Tokom promocije su govorili – akademik Zlata Bojović, prof. dr Slavko Petaković i dr Marko Nedić.

Miro Vuksanović, urednik Tribine Biblioteke SANU, na samom početku programa obratio se javnosti pozdravnim govorom uz iskazano poštovanje prema predsedniku SANU, svi časnima, članovima i gostima SANU.

Urednik Vuksanović je najavio da će na Tribini Biblioteke, koju otvara 209. put, biti predstavljena dva zbornika sa dva odvojena naučna skupa, „i tako udružujući dva naslova, jer je sadašnja izdavačka delatnost SANU bogata i svestrana“ .

Kako je naveo, jedan zbornik posvećen je Pavlu Josifu Šafariku koji je pre 197 godina napisao istoriju slovenskih književnosti, među njima i srpske, „prikazujući ih kao celinu, a pojedine jezike kao dijalekte, koji je, izvanjac, Slovak, kao i njegov bliski srodnik Janko Šafarik, obeležio važan period u srpskoj kulturi, prosveti i nauci“ .

Drugi zbornik posvećen je književniku i bivšem predsedniku Jugoslavije Dobrici Ćosiću.

„Kao tema je odabrano ono što je u njegovom svestranom delovanju najbolje, a to su njegovi romani, jer nemamo drugog pisca koji je u svojim knjigama na takav način obuhvatio tri veka – od završetka 19. do početka 21. veka, o malom moravskom čovečanstvu, sa dva svetska rata u središtu, o vremenu smrti i o srpskim deobama“, istakao je Vuksanović u svom govoru i onda je predstavio govornike na Tribini.

O zbornicima su govorili – akademik Zlata Bojović, sekretar Odeljenja jezika i književnosti, profesor dr Slavko Petaković, prvi put na Tribini Biblioteke SANU.

Izlaganje je imao i Marko Nedić koji je recenzent priloga o Dobrici Ćosiću i čiji je tekst o romanu „Daleko je sunce“, kako navodi Vuksanović, „napisan rukom iskusnog tumača srpske proze, štampan na početku zbornika, kako i pripada našem vodećem savremenom književnom kritičaru“ .

„To ističem odmah, jer po prirodi umesnih postupaka kolega Marko Nedić neće davati ocenu svog ogleda o tom Ćosićevom romanu“, objasnio je urednik Tribine.

Književnik Dobrica Ćosić poslednjih godina ponovo je dobrim delom u centru pažnje, jer je kuća „Laguna“ iz Beograda objavila nova izdanja njegovih antologijskih romana iz bogatog opusa, a realizovane su igrane TV serije „Koreni“ (2018) i „Vreme zla“ (2022) i uskoro „Vreme smrti“ prema njegovim delima.

Takođe, bila je zapažena i predstava „Deobe“ (2021) u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, NP Niš i NP Priština.

Tribina Biblioteke SANU osnovana je da prikazuje javnosti nove knjige članova SANU, nova izdanja SANU i njenih instituta, iz svih oblasti nauka i umetnosti.

Prvi urednik Tribine bio je akademik Nikša Stipčević, upravnik Biblioteke SANU od 1991. do 2011. godine.

Od oktobra 2011. godine urednik Tribine je akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU, a redovno izlazi i godišnjak Tribine od 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.